Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa otputovao u Marseille „da bi promicao putove suradnje i integracije“

Rim (IKA)

Papa Franjo je u petak 22. rujna 2023. započeo svoje 44. apostolsko putovanje u francuski Marseille, gdje će boraviti dva dana u prigodi završetka Mediteranskih susreta.

Zrakoplov ITA Airwaysa je u 14 sati i 45 minuta poletio iz rimske Međunarodne zračne luke „Leonardo da Vinci“ Fiumicino prema francuskom gradu u kojem će Papa boraviti do subote 23. rujna i sudjelovati na zatvaranju Mediteranskih susreta o temi migracija.

Prije polaska, Sveti Otac se u Domu svete Marte u Vatikanu susreo s dvadesetak žena koje borave u kući za siromahe „Dono di Maria“ (Marijin dar) kojom upravljaju sestre misionarke ljubavi.

Potom je automobilom stigao u zračnu luku gdje ga je dočekao biskup biskupije Porto-Santa Rufina mons. Gianrico Ruzza, u čijoj se jurisdikciji zračna luka nalazi.

Tijekom leta papa Franjo je po običaju poslao brzojav predsjedniku Talijanske Republike Sergiu Mattarelli, u kojem je poručio da će sudjelovati na susretu „koji okuplja mediteranske Crkve i gradove radi promišljanja o izazovima dobrodošlice, integracije i bratstva, da bi se potaknuo međukulturalni dijalog i promicali putovi mira“.

S Papom je putovala njegova pratnja i sedamdesetak predstavnika međunarodnih medija. Zaželjevši im dobrodošlicu, rekao je da će u Marseilleu, koji je opisao kao prozor i vrata Sredozemlja, rekao je da se nada da će imati hrabrosti reći sve što želi. Osvrnuvši se na migrantsku krizu na Lampedusi, izrazio je žaljenje zbog okrutnosti koje doživljavaju migranti.

Zrakoplov je u marseillesku Međunarodnu zračnu luku sletio oko 16:15. Papu je dočekala francuska premijerka Élisabeth Borne, a djeca u nošnjama su mu uručila cvijeće.

Nakon službene dobrodošlice, prva točka apostolskog putovanja bit će marijanska molitva s klerom Marseilleske nadbiskupije u bazilici Blažene Djevice Marije od Straže (Notre-Dame de la Guarde) u 17:15.

Na mediteranskim susretima koji se održavaju od 17. do 24. rujna okupili su se brojni biskupi i mladi s cijelog Sredozemlja.

Početkom ovog tjedna Sveti Otac je rekao da je posjet prilika za promicanje bratstva kroz susret koji okuplja predstavnike iz regije.

Spomenuvši apostolsko putovanje u Marseille u nedjeljnom Angelusu, Papa je susret nazvao prekrasnom inicijativom koja se održava u važnim gradovima Sredozemlja, okupljajući crkvene i civilne vođe da bi promicali putove mira, suradnje i integracije oko mare nostrum, s posebnim osvrtom na migracijski fenomen. To predstavlja izazov koji nije lak, kao što vidimo i iz vijesti posljednjih dana, ali s kojim se moramo zajednički suočiti, istaknuo je.

Dodao je da je to ključno za budućnost sviju, koja će biti prosperitetna samo ako se gradi na bratstvu, stavljajući na prvo mjesto ljudsko dostojanstvo i konkretne osobe, posebno one u najvećoj potrebi.

Marseille je drugi francuski grad koji je papa Franjo posjetio tijekom svog pontifikata. Prije devet godina, 25. studenog bio je u jednodnevnom posjetu Strasbourgu, u sjeveroistočnoj Francuskoj, gdje se obratio predstavnicima Europskog parlamenta i Vijeća Europe.

https://ika.hkm.hr/galerije/foto-papa-franjo-u-marseillesu/?preview=true