Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa uputio videoporuku za Međunarodni dan molitve i promišljanja protiv trgovine ljudima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je u utorak 8. veljače, videoporuku za Međunarodni dan molitve i promišljanja protiv trgovine ljudima koji se obilježava na spomendan sv. Jozefine Bakhite, objavio je Vatican News.

Papa je najavio obilježavanje Dana nakon molitve Anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 6. veljače, a u poruci ponovno upozorava na nasilje u svijetu, posebno nad ženama i djevojčicama. Na tisuće ih je primorano na prisilne brakove, te na kućno i radno ropstvo zbog modela odnosa utemeljenih na diskriminaciji i podređenosti. Papa Franjo potiče sve, muškarce i žene, da se ne prestanu buniti u odnosu na tu stvarnost.

Nasilje koje trpi svaka žena i svaka djevojčica otvorena je rana na Kristovu tijelu, na tijelu čitavoga čovječanstva – istaknuo je Papa. Međunarodni dan obilježava se na poticaj Međunarodne unije vrhovnih poglavarica i Unije vrhovnih poglavara, te uz koordinaciju međunarodne mreže za borbu protiv trgovine ljudima Talitha Kum. Potrebno je prekinuti to nasilje – napominje Papa te potiče također muškarce da se pobune protiv svih vrsta izrabljivanja.

Tisuće žena žrtve iskorištavanja i diskriminacije

U videoporuci kojom započinje poslijepodnevni program Molitvenoga online maratona, organiziranoga povodom današnjeg dana, Papa podsjeća na temu izabranu ove godine, koja u središte stavlja žene. Na tisuće je žena i djevojčica podvrgnuto višestrukim oblicima iskorištavanja, uključujući prisilne brakove, te kućno i radno ropstvo. To očituje dramatične posljedice modela odnosa utemeljenih na diskriminaciji i podređenosti – ističe Papa te primjećuje, navodeći riječi iz enciklike Fratelli tutti – Organizacija društava u cijelom svijetu još je uvijek daleko od jasnoga odražavanja činjenice da žene imaju jednako dostojanstvo i jednaka prava kao muškarci. Nažalost, utvrđuje se da su dvostruko siromašne žene koje trpe isključenost, maltretiranje i nasilje, jer često imaju manje mogućnosti za zaštitu svojih prava.

Valja ukinuti sustav dominacije i nasilja

Papa Franjo potom ističe koliko trgovina ljudima nasilno stavlja žene i djevojčice u njihovu navodnu ulogu podređenih, namijenjenih za kućne ili seksualne usluge, a sve to – prema Papinim riječima – i danas predlaže obrazac odnosa oblikovanih prema moći muškoga roda nad ženskim. Trgovina ljudima je nasilje! Nasilje koje trpi svaka žena i svaka djevojčica otvorena je rana na Kristovu tijelu, na tijelu čitavoga čovječanstva; to je duboka rana koja se odnosi na svakoga od nas. Mnogo je žena koje imaju hrabrosti pobuniti se protiv nasilja. I mi muškarci pozvani smo to učiniti, reći ne svakom nasilju, uključujući ono nad ženama i djevojčicama. Zajedno se moramo boriti za prava svake osobe, u njezinoj specifičnosti i različitosti – napomenuo je.

Zajednička briga muškaraca i žena

Put promjene i ozdravljenja koji nam je pokazala sveta Bakhita pokazuje da je sve moguće ako dopustimo da nas preobrazi briga koju Bog vodi o nama – napominje Papa. Tu brigu čini milosrđe koje i nas čini sposobnima prihvatiti druge kao braću i sestre. Prema Papinim riječima, prvi čin brige je priznavanje dostojanstva svake osobe, a briga o drugima čini dobro svima, onima koji ju pružaju i onima koji ju primaju, jer uspostavlja uzajamnost.

Ohrabrujem svaku ženu i svaku djevojku koja se zauzima za promjenu i u brizi, u školi, obitelji, u društvu. I ohrabrujem svakog muškarca i svakog mladića da ne ostanu izvan tog procesa promjene, misleći na primjer dobrog Samarijanca, čovjeka koji se ne srami sagnuti se nad bratom i brinuti se o njemu. Briga o drugima Božje je djelovanje u povijesti, u našoj osobnoj povijesti i povijesti naše zajednice. (…) Zajednička briga muškaraca i žena, apel je današnjega Svjetskog dana molitve i razmišljanja u svrhu borbe protiv trgovine ljudima; zajedno možemo razviti gospodarstvo brige te se svom snagom suprotstaviti svakom obliku iskorištavanja trgovine ljudima – istaknuo je Papa.

Videoporuka završava snažnim poticajom pape Franje da se ne prestanemo buniti protiv nasilja, te da iz dana u dan pronalazimo snagu da bismo se odlučno zauzeli na tom planu, ne popuštajući aroganciji nasilja, novca i moći, prenosi Vatican News.

Spomenik žrtvama trgovine ljudima

Na Trgu sv. Petra u Vatikanu, uoči Međunarodnog dana, u nedjelju 6. veljače, postavljena je brončana skulptura sv. Jozefine Margarete Bakhite. Autor skulpture je kanadski katolički umjetnik Timothy P. Schmalz.  Svoje umjetničko djelo nazvao je prema biblijskom retku Iz 58,6: „Na slobodu pustiti potlačene“. Posvećeno je žrtvama trgovine ljudima i svim ženama, posebno redovnicama koje rade na oslobađanju žena od modernog ropstva. Skulptura prikazuje sv. Bakhitu, koja je i sama nekada bila robinja, kako oslobađa mnoštvo ljudi iz podzemlja.

Schmalz je autor i skulpture „Angels Unawares“ postavljene na Trgu svetog Petra, koja prikazuje migrante kroz povijest natisnute na čamcu zajedno sa svetom obitelji Isusa, Marije i Josipa.