Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa završio apostolsko putovanje u Južni Sudan

Juba (IKA)

Papa Franjo završio je u nedjelju 5. veljače svoje 40. apostolsko putovanje izvan Italije na kojem je posjetio Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan, objavio je Vatican News.

U 11.56 po lokalnom vremenu iz međunarodne zračne luke Juba poletio je zrakoplov kojim se Papa vraća u Rim koji bi nakon 6 sati i 45 minuta trebao sletjeti u rimsku međunarodnu zračnu luku Fiumicino. Tako je završila druga i posljednja etapa Papina apostolskog putovanja u Afriku, u Južni Sudan, najmlađu državu na svijetu. Papa je na odlasku blagoslovio predsjednika Salvu Kiira. U zrakoplovu su bili i anglikanski nadbiskup Jusin Welby i voditelj Opće skupštine Škotske Crkve Ian Greenshields, koji su ga pratili na tom “hodočašću mira”, kako je svoje putovanje nazvao Sveti Otac.

Misa na otvorenom na prostoru Mauzoleja “John Garang”, na kojoj je sudjelovalo više od 100.000 vjernika, bila je posljednja etapa apostolskog putovanja pape Franje u Južni Sudan. U homiliji na misi Papa je pozvao vjernike da budu “sol koja se velikodušno širi i topi da začini Južni Sudan bratskim okusom Evanđelja”, a kršćanske zajednice te zemlje da “bacaju svjetlo dobra na sve i pokazuju da je lijepo i moguće živjeti slobodno, imati nadu, graditi svi zajedno pomirenu budućnost”.

U ime Isusa, njegovih blaženstava, položimo oružje mržnje i osvete i prigrlimo molitvu i ljubav; nadiđimo odbojnosti i averzije koje su s vremenom postale kronične i prijete da plemena i etničke skupine okrenu jedne protiv drugih; naučimo stavljati na rane sol oprosta, koja peče ali ozdravlja. I, čak i ako srce krvari zbog pretrpljenih nepravdi, odrecimo se jednom zauvijek toga da na zlo odgovaramo zlom, i bit će nam dobro u srcu; prihvaćajmo i ljubimo jedni druge iskreno i velikodušno, kao što Bog čini s nama. Čuvajmo dobro koje smo mi sami, ne dajmo se zlu da nas pokvari!, istaknuo je Sveti Otac.

Od nas se traži da gorimo ljubavlju: ne smije se dogoditi da se naše svjetlo ugasi, da iz našeg života nestane kisika ljubavi, da djela zla oduzmu čisti zrak našem svjedočanstvu. Ova prelijepa i izmučena zemlja treba svjetlo koje svatko od vas ima, odnosno svjetlo koje je svaki pojedini od vas, poručio je Papa u svojoj posljednjoj homiliji na 40. međunarodnom putovanju.

Iz sakristije bogoslužnog prostora mauzoleja Papa se izravno odvezao u međunarodnu zračnu luku Juba. U drugom automobilu do zračne luke stigli su i canterburyjski nadbiskup Justin Welby i voditelj Opće skupštine Škotske crkve, pastor Iain Greenshields. Povorka je u zračnu luku stigla oko 11.15 sati po lokalnom vremenu.

Papu, nadbiskupa Welbyja i pastora Greenshieldsa u VIP salonu zračne luke dočekao je predsjednik Republike Južni Sudan Salva Kiir. Papa se potom zadržao nekoliko minuta u razgovoru s Predsjednikom Južnog Sudana. Nakon pozdrava izaslanstava papu Franju je do zrakoplova ispratio predsjednik Kiir kojeg je Papa blagoslovio znamenujući ga na čelu znakom križa. Zrakoplov kojim se Papa vraća u Rim poletio je u 11.56 po lokalnom vremenu (10.56 po srednjoeuropskom).

Za vrijeme leta održat će se tradicionalna konferencija za novinare s novinarima koji su Papu pratili na njegovom 40. apostolskom putovanju u Demokratsku Republiku Kongo i Južni Sudan. Na novinarska pitanja, osim Pape, odgovarat će i anglikanski nadbiskup Welby i pastor Greenshields. Let A359 Ita Airwaysa letjet će iznad Sudana, Egipta i Grčke. Nakon gotovo 5000 kilometara putovanja i šest sati i 45 minuta, dolazak Papinog leta u rimsku zračnu luku Fiumicino predviđen je za 17.15.