Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina poruka zastupnicima Europske pučke stranke

Vatikan (IKA)

Papa Franjo uputio je 9. lipnja poruku predsjedniku dr. Manfredu Weberu i zastupnicima Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu koji su se 8. i 9. lipnja okupili u Vatikanu kako bi razgovarali o budućnosti Europe i ulozi kršćanstva.

Upućujući pozdrav na početku pisma članovima Kluba zastupnika pučke stranke u Europskom parlamentu, Papa je podsjetio kako je tu instituciju posjetio u studenom 2014. te je s europarlamentarcima podijelio neka razmišljanja.

Kao prvo, piše Papa, vi ste saborski zastupnici, dakle predstavnici ste građana koji su vam povjerili mandat. Kad su bili prvi izbori za Europski parlament, ljudi su pokazali veliko zanimanje, bilo je to nešto novo, važan korak naprijed u izgradnji ujedinjene Europe. Ali, kao i uvijek, kako vrijeme prolazi interes jenjava. Nužno je dakle njegovati odnos između građana i parlamentaraca. To je klasični problem predstavničkih demokracija. I ako je već teško održati vezu živom unutar svake zemlje, to još više vrijedi za Europski parlament koji je još „dalje“. Ali s druge strane danas komunikacija može puno pomoći u prevladavanju udaljenosti, piše Papa u svojoj poruci s nadnevkom od 9. lipnja.

Kao drugo: pluralizam. Jasno je da veliki klub zastupnika mora osigurati određeni unutarnji pluralizam. Međutim, oko nekih pitanja u kojima su u igri primarne etičke vrijednosti i važne točke kršćanskog socijalnog nauka, moramo biti jedinstveni. To mi se čini posebno zanimljivim aspektom, jer traži od nas razmišljanje o stalnom izgrađivanju parlamentaraca. Normalno je da i vama trebaju trenuci proučavanja i razmišljanja u kojima možete produbiti i raspraviti etički najrelevantnija pitanja. Uzbudljiv je to izazov koji se odigrava prije svega na razini savjesti, a koji također ističe vrsnost onih koji se bave politikom. Kršćanske političare treba resiti ozbiljnost kojom pristupaju pitanjima, odbacujući oportunistička rješenja i uvijek se čvrsto držeći kriterija dostojanstva osobe i općeg dobra, piše Papa.

U tom pogledu imate vrlo bogatu baštinu na koju se možete osloniti kako biste dali svoj izvorni doprinos europskoj politici, odnosno socijalnom nauku Crkve piše Papa stavljajući na srce zastupnicima Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu dva načela: solidarnost i supsidijarnost među kojima postoji snažna isprepletenost i komplementarnost. To je, ističe Papa, svojstveno društvenoj i ekonomskoj misli kršćanskog nadahnuća, i stoga je posebno povjereno vašoj odgovornosti.

Još jedan aspekt na koji je skrenuo pozornost Papa u svom pismu jest vizija Europe koja spaja jedinstvo i različitost. To je od temeljne važnosti, piše Papa podsjećajući kako je imao nedavno to priliku naglasiti u svom posjetu Mađarskoj: naime Europa koja u potpunosti cijeni različite kulture koje je čine, svoje ogromno bogatstvo tradicija, jezika, identiteta, koji pripadaju njezinim narodima i njihovoj povijesti; i da je istodobno sposobna, svojim institucijama i svojim političkim i kulturnim inicijativama, osigurati da taj vrlo bogati mozaik tvori povezanu cjelinu.

A za to nam treba, primjećuje Papa, jaka inspiracija, jedna „duša“, volim reći da su nam potrebni „snovi“. Trebaju nam uzvišene vrijednosti i uzvišena politička vizija. Time ne želim umanjiti važnost redovnog upravljanja, dobre redovne administracije, naprotiv, ako je ovo dobro, to je već velika stvar. Ali to nije dovoljno da se podupre Europu koja je suočena s velikim globalnim izazovima 21. stoljeća. Da bi se uhvatila u koštac s takvim izazovima kao ujedinjena Europa potrebno je uzvišeno i snažno nadahnuće. A vi biste trebali biti prvi koji će cijeniti primjere i učenja utemeljitelja te Europe, poručio je Papa europarlamentarcima iz Kluba pučke stranke Europskog parlamenta u poruci koju je Tiskovni ured Svete Stolice objavio u nedjelju, 11. lipnja.

Bratstvo i socijalno prijateljstvo, piše dalje Papa, je veliki „san“ koji sam podijelio s cijelom Crkvom i svim muškarcima i ženama dobre volje. Mislim da bratstvo može biti i izvor nadahnuća za one koji danas žele ponovno oživjeti Europu, kako bi ona u potpunosti odgovorila na očekivanja svojih naroda i cijeloga svijeta. Jer europski projekt danas može biti samo globalan projekt. Držim da kršćanski političari danas trebaju biti prepoznatljivi po svojoj sposobnosti da pretoče veliki san o bratstvu u konkretna djela dobre politike na svim razinama: lokalnoj, nacionalnoj, međunarodnoj. Na primjer: s izazovima kao što su migracije ili briga za planet moguće se suočiti samo polazeći od ovog velikog inspirativnog načela: ljudskog bratstva.

Dragi prijatelji, piše na kraju Papa, sjetimo se našeg porijekla: ne zaboravimo kako je rođena ujedinjena Europa; nemojmo zaboraviti tragediju ratova 20. stoljeća. Što je nadahnjivalo iznutra postupan i strpljiv rad na izgradnji ujedinjene Europe, najprije na pojedinačnim, a zatim sve općenitijim područjima? Koji drugi ideal, ako ne ideal stvaranja prostora u kojem će se moći živjeti u slobodi, pravdi i miru, poštujući jedni druge u različitosti!? Danas je taj projekt stavljen na kušnju u globaliziranom svijetu, ali se može ponovno pokrenuti oslanjajući se na izvorno nadahnuće, koje je aktualnije nego ikad i plodonosno ne samo za Europu već i za čitavu ljudsku obitelj.