Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeo pastoralni skup svećenika, đakona i pastoralnih djelatnika zapadne Europe

Vierzehnheiligen (IKA)

Pastoralni skup svećenika, đakona i pastoralnih djelatnika zapadne Europe počeo je u ponedjeljak 9. listopada 2023. u njemačkom Vierzehnheiligenu, izvijestio je portal Živa zajednica.

Tema ovogodišnjeg skupa je Duhovni imperativi u vrijeme relativizma. Predavači su apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. sc. Želimir Puljić i prof. dr. don Ivan Bodrožić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Nakon okupljanja u ponedjeljak, sudionici su program prvog radnog dana skupa, 10. listopada, započeli misom koju je predslavio i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Nakon navještaja Evanđelja pročitao je pismo pape Franje upućeno svećenicima Rimske biskupije, kao duhovni poticaj na početku pastoralnog skupa.

Posebno je naglasio dio iz Papinog pisma o svećenikovoj borbi protiv klerikalizma i svjetovnosti: „Moramo se ugledati upravo na Isusa, na sućut s kojom On gleda na našu ranjenu ljudskost, na besplatnost kojom je ponudio na križu svoj život za nas. Evo svagdanjeg protulijeka svjetovnosti i klerikalizmu: gledati raspetoga Isusa, svaki dan usmjeravati pogled na Onoga koji se ispraznio i ponizio do smrti (usp. Fil 2, 7 – 8). Prihvatio je poniženje da nas podigne iz padova i oslobodi nas od sile zla. Na taj način, gledajući Isusove rane, gledajući Njega ponižena, učimo kako smo pozvani ponuditi sami sebe, postati kruh koji se lomi za gladne, dijeliti put zajedno s umornima i potlačenima. To je svećenički duh: učiniti se slugama naroda Božjega, a ne gospodarima, prati noge svojoj braći, a ne ih gaziti svojim nogama.“

Nakon mise, sudionici pastoralnog skupa zazvali su Duha Svetoga, nakon čega je sve prisutne kao organizator pozdravio delegat za hrvatsko dušobrižništvo u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina, prenijevši pozdrave nacionalnog ravnatelja Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. sc. Tomislava Markića koji zbog drugih obaveza nije bio u mogućnosti prisustvovati skupu.

U ime HBK i BK BiH pozdrav je uputio mons. Vukšić, zaželjevši da sve hrvatske dušobrižnike u zapadnoj Europi Bog podrži u njihovom radu za dobrobit naroda Božjega.

Nacionalni ravnatelj za dušobrižništvo stranaca pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji dr. Lukas Schreiber također se obratio sudionicima, istaknuvši da je u današnjem njemačkom društvu pitanje migracija vrlo važno te da hrvatske katoličke zajednice svojim postojanjem, radom i prisustvom u Njemačkoj mogu mnogo doprinijeti izgradnji društva i Crkve. Naglasio je da Crkva u Njemačkoj u mnogočemu može učiti od hrvatskih katoličkih misija.

Nakon uvodnih pozdrava, don Ivan Bodrožić održao je predavanje o temi Rasuđivati vrijeme i znakove života, u kojem je govorio o znakovima vremena. Istaknuo je pritom da iz kršćanske perspektive znakove vremena treba iščitavati polazeći od Krista koji je temeljni znak od kojeg se treba živjeti i kojeg treba naviještati.

Mons. Želimir Puljić održao je predavanje o temi Oholi Pavao iz Tarza pred u školi poniznosti pred Damaskom. Izlagao je o Pavlovom početnom djelovanju protiv kršćana, do susreta s Gospodinom pred vratima Damaska i kasnijom suradnjom s apostolima.

U poslijepodnevnom dijelu programa, prof. dr. Bodrožić održao je predavanje o temi Mjesto Božje Mudrosti i Istine u svijetu spoznaja. Temu je razradio na primjeru svetoga Pavla, kojega je istaknuo kao prototip svećenika navjestitelja, prosvjetiteljske i moderne misli o (ne)znanju, suprostavivši tim idejama kršćansku perspektivu spasenjskog znanja koje nije tek hrpa informacija, nego živa istina i neponovljivo božansko znanje, ne teorija, nego Osoba Isusa Krista koji je Istina i Mudrost.

Poslije predavanja, don Ivan je predslavio pokorničko bogoslužje nakon kojega su sudionici imali priliku pristupiti sakramentu ispovijedi, piše Živa zajednica.