Budi dio naše mreže
Izbornik

Pokopan fr. Mirko Ljubić

Dubrovnik (IKA)

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije fr. Slavko Slišković predvodio je u srijedu, 3. siječnja 2024. sprovodne obrede na groblju Danče, a dubrovački biskup Roko Glasnović misu zadušnicu u crkvi Gospe od Ružarija u Dubrovniku za pokojnog dominikanca fr. Mirka Ljubića koji je preminuo u nedjelju, 31. prosinca 2023. u 83. godini života, 58. redovništva i 50. godini svećeništva, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije

Obraćajući se okupljenima na groblju provincijal Slišković je kazao da Isus poziva kršćane da u takvim trenucima ne budu uznemireni, o čemu je govorio i pročitani evanđeoski ulomak. „Sve prolazi, samo ljubav ostaje. Ljubav čovjeka čini potpunim, sretnim i vječnim“, kazao je provincijal. Istaknuo je kako je pokojnik često upućivao one koje je susretao na vjeru, nadu i ljubav, što su bile riječi po kojima će ostati upamćen. „U svom odnosu prema drugima redovito je pokazivao ljubav. I to ne nekakvu apstraktnu ili teoriju ljubavi, nego konkretnu, svakidašnju, dobrohotnu obzirnost. Znamo da to nije lako“, napomenuo je fr. Slavko Slišković.

Na početku mise zadušnice dubrovački biskup je izrazio sućut pokojnikovoj subraći dominikancima i rodbini te svima ožalošćenima. Osvrnuo se na to kako ime pokojnika, prema latinskoj izreci Nomen est omen, nosi u sebi riječ mir za kojim svi čeznu. „Gospodin je naš mir“, kazao je biskup Glasnović te progovorio o vjeri, nadi i ljubavi kao krepostima koje su pokojniku bile važne.

Fr. Mirko bio je jednostavan i skroman dominikanac, ustvrdio je u propovijedi fr. Tomislav Kraljević, prior Samostana sv. Dominika u Dubrovniku u kojem je pokojnik najdulje živio i djelovao. Istaknuo je njegovu nenavezanost na materijalno, pa čak i na ljude iako je tijekom svećeničkog života očitovao brigu za brata čovjeka, za obične ljude s njihovim brigama koji su u pokojniku znali naći utjehu i snagu. „Njegova osoba je plijenila jednostavnošću. Ta jednostavnost i skromnost bili su ključ uspjeha kojima je otvarao srca ljudi koji su mu se povjeravali i tražili duhovnu okrepu. Lako je ulazio s ljudima u razgovor“, kazao je prior. Progovorio je i o posljednjim godinama pokojnika u samostanu i borbi s bolešću. I u tim godinama zračio je mirom. „Vjerujem da je mir koji je vladao njegovim životom bio plod molitve i jedinstva s Kristom“, zaključio je prior te dodao da svećenik treba pristati izgubiti sve za službu Bogu i Crkvi.

Sućuti u povodu preminuća fr. Mirka uz ostale su izrazili riječki nadbiskup Mate Uzinić, umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić i mostarski biskup Petar Palić.

Mirko Ljubić rođen je 28. listopada 1941. u Uzarićima, od oca Bože i majke Anđe, rođene Kraljević. Prve zavjete u dominikanskom redu položio je 22. svibnja 1966., a svečane 11. veljače 1970. godine. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 22. lipnja 1974. godine. Svećeničku službu vršio je u samostanima Kraljice Svete Krunice u Zagrebu, Svete Marije Milosne u Bolu, a glavninu života u Samostanu sv. Dominka u Dubrovniku gdje je vršio razne službe: supriora, ekonoma, knjižničara, člana samostanskog vijeća te duhovnika laičkog bratstva sv. Dominika. Jedno vrijeme bio je i duhovni pomoćnik u Župi u Mokošici, područje Sustjepana. Posljednjih godina je bolovao te je preminuo okrijepljen sakramentima u nedjelju, 31. prosinca 2023. godine u 83. godini života, 58. redovništva i 50. godini svećeništva, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.