Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdrav mons. Vukšića mons. Gallagheru prije mise u sarajevskoj katedrali

Sarajevo (IKA/KTA)

Pozdrav vrhbosanskog nadbiskupa Tome Vukšića na početku euharistije kojom je u četvrtak 17. ožujka u sarajevskoj katedrali Srca Isusova predsjedao tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher.

Dragi gospodine nadbiskupe!

Raduje me i čast mi je što Vas, u ime u ime cijele zajednice katoličkih vjernika i njezinih biskupa u Bosni i Hercegovini, te posebice u ime svih vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, bogoslova i sjemeništaraca Vrhbosanske nadbiskupije, mogu pozdraviti u ovoj katedrali Srca Isusova neposredno prije početka Euharistijskoga slavlja i molitve za mir.

S istom nakanom u ovoj katedrali molili su i mole mnogi, a među njima i dva nasljednika apostola Petra. Sveti Ivan Pavao II. ovdje je molio 1997. godine, o čemu svjedoči svjetiljka mira, koju je on donio i otada se nalazi u prezbiteriju katedrale. A sretno vladajući papa Franjo, kao glasnik i svjedok mira, pohodio nas je 2015. godine.

Danas, dok s Vama započinjemo ovo Misno slavlje, svi mi zahvaljujemo Vam za dolazak u našu zemlju. Znademo da ste i Vi, kao jedan od najbližih suradnika pape Franje, stalno u službi dobre volje i mira među ljudima. Zato Vaš dolazak, zajedno sa svim ljudima čistih nakana, doživljavamo kao nastavak brige Svete Stolice za ovaj dio Kristove Crkve i za njezine članove te za bolju budućnost, dijalog i suradnju svih ljudi koji ovdje žive.

U svom govoru za vrijeme Posljednje večere, Isus je sudionicima toga prvog Euharistijskog slavlja u povijesti, između ostaloga kazao: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“ (Iv 14,27).

Na te Isusove riječi Crkva ponizno podsjeća i ponavlja ih u svakom Euharistijskom slavlju. I žarko moli: „Izbavi nas, molimo, Gospodine, od svih zala, daj milostivo mir u naše dane, da s pomoću tvoga milosrđa budemo svagda i slobodni od grijeha i sigurni od sviju nereda: čekajući blaženu nadu i dolazak Spasitelja našega Isusa Krista.“

Dok stojimo okupljeni oko oltara Gospodnjega u molitvi za mir, srdačno pozdravljam mons. Janusza, Otpravnika poslova Apostolske nuncijature, braću svećenike, okupljeni vjerni narod te prisutne predstavnike političkoga i diplomatskoga života.

Dragi oče nadbiskupe, dobro došli! Bog vas blagoslovio! I rado se pridružujemo Slavlju koje ćete predvoditi na hvalu i slavu Kralja mira.