Budi dio naše mreže
Izbornik

Pozdravna riječ nadbiskupa Hranića na simpoziju „Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj“

Zagreb (IKA)

Predsjednik Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup dr. sc. Đuro Hranić je na početku simpozija „Opće dobro u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj“, u srijedu 26. listopada 2022., uputio pozdravnu riječ koju prenosimo u cijelosti.

Prečasni gospodine generalni tajniče HBK,
veleučeni gospodine ravnatelju i članovi Upravnog vijeća Centra HBK za promicanje socijalnog nauka Crkve,
gospodo organizatori i predavači,
vlč. gospodine ravnatelju i djelatnici Nadbiskupijskog pastoralnog centra,
draga braćo svećenici, poštovane časne sestre i svi dragi dionici ovoga znanstvenoga skupa –

radost mi je i čast sve vas od srca pozdraviti na početku ovoga dvodnevnoga simpozija o Općem dobru u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj!

Drago mi je što smo okupljeni na tragu enciklike sv. pape Ivana XXIII. „Pacem in Terris“ u zajedničkom promišljanju o skupu svih onih prava svakoga pojedinca i svih uvjeta zajedničkoga života, koji pogoduju punom razvoju svakog građanina te društva u cjelini, a onda i svih dobnih, jezičnih, nacionalnih, obrazovnih, interesnih, kulturnih, vjerskih i drugih skupina i zajednica koje čine jedno društvo te u njemu žive i djeluju.

Svaka osoba, služba, ustanova i institucija te svaki stupanj i oblik utjecaja i političke moći pozvani su skrbiti o dva glavna cilja: o očuvanju zajednice i o pravima i slobodama svih članova društva. Kombinacija pojedinačnih prava i sloboda te dobrobit zajednice kao cjeline zajedno pridonose očuvanju i promicanju općega dobra. Sv. Pavao poziva: „Braćo, jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite. Ne budite na sablazan ni Židovima, ni Grcima, ni Crkvi Božjoj, kao što i ja svima u svemu ugađam ne tražeći svoju korist, nego što koristi mnogima na spasenje“ (1 Kor 10, 31 – 33). Svaki pojedinac ima slobodnu volju i snagom svojega ljudskoga dostojanstva pozvan je pridonositi, a ponekad se i samoprijegorno žrtvovati, za opće dobro i za svekoliki rast zajednice u kojoj živi i kojoj pripada.

Opće dobro nije pojedinačno vlasništvo, nego interes i vlasništvo sviju članova društva. Ono je nerazdruživa isprepletenost osobnoga i zajedničkoga dobra, po kojoj ne može biti dobro pojedincu ako nije dobro i društvu, jednako kao što ne može biti dobro društvu, ukoliko je zakinuto dobro pojedinaca. U tom se smislu opće dobro dotiče i u određenoj mjeri preklapa s ostvarenjem kraljevstva Božjega.

Previše egoizma i samodostatnosti, bez dovoljno osjećaja i zauzetosti za opće dobro je onaj krajnji uzrok svih problema s kojima se u Hrvatskoj susrećemo i kao društvo i kao crkvena zajednica. Crkvu činimo mi ljudi koji smo građani ovoga društva. Mentalitetom i obrascima svoga ponašanja koje upijamo u svojim obiteljima, preko javnoga mnijenja i u društvenom ozračju, nevjerni Isusu Kristu kaljamo lice Crkve i nismo uvijek sol zemlje i svijetlo svijeta. Svjesni smo toga da smo potrebni obraćenja. Zato i ovaj dvodnevni simpozij koji nas vjernike i sve građane dobre volje želi potaknuti na obraćenje i na odgovornost za opće dobro u našem hrvatskom društvu i na kršćansku odgovornost za evangelizacijsko poslanje i rast kraljevstva Božjega  u Crkvi i u društvu.

Zahvaljujem u ime Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, ravnatelju Centra mons. prof. dr. Stjepanom Balobanom, što je sa svojim suradnicima organizirao ovaj novi znanstveni skup o Općem dobru u crkvenom i društvenom životu u Hrvatskoj te, što nas Centar na taj način poziva i svima nama omogućuje promišljanje o istinskoj dobrobiti te o trajnom, cjelovitom i stabilnom razvoju našega hrvatskoga društva te na kršćansko obraćenje i zauzetost za rast kraljevstva Božjega među nama.

Od srca pozdravljam i sve suradnike uključene u organizaciju i održavanje današnjega znanstvenog skupa i sve Vas predavače i sudionike ovoga dvodnevnoga simpozija.

Zahvaljujem predavačima što su prihvatili obvezu i uložili trud u studijsko promišljanje i pripreme svojih izlaganja, te što su spremni za objavljivanje dostaviti tekstove svojih izlaganja.

Zahvaljujem i Tajništvu te svim članovima HBK koji nam svojom moralnom i financijskom podrškom omogućuju današnji skup, te djelatnicima Pastoralnog instituta koji su nam osigurali sve preduvjete za njegovo održavanje i naše sudjelovanje.

Vjerujem da će naš današnji skup te predviđeni zbornik s tekstovima naših predavača pridonijeti suodgovornosti svih nas za rast općega dobra i čitavoga našega društva te naše odgovornosti jednih za druge i za ovaj svijet.

Svima želim ugodan i plodan današnji susret i rad. Hvala na pozornosti!

✠ Đuro Hranić
nadbiskup đakovačko-osječki,
predsjednik Upravnog vijeća Centra HBK za promicanje socijalnog nauka Crkve