Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv biskupa Svaline na molitvu za mir u Ukrajini

Srijemska Mitrovica (IKA)

Srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina pozvao je svećenike da potaknu svoje vjernike da svoje korizmeno odricanje, post, molitvu i djela pokore prikažu za što skoriji prestanak agresije u Ukrajini. Pismo biskupa Svaline prenosimo u cijelosti.

Post, molitva i milostinja za mir u Ukrajini – poziv i poticaj

Draga braćo svećenici!

Zajedno s cijelim svijetom, ni mi u našoj Srijemskoj biskupiji ne ostajemo ravnodušni na nedavno započete sukobe u Ukrajini i na patnje nevinih žrtava koje nažalost i u ovom trenutku trpe ratnu agresiju na svoju domovinu, domove i obitelji.

Gospodin nas poučava: ,,Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Bozjim zvati!” (Mt 5, 9). Dok nam se u duhu ovoga svijeta i gledajući ovozemaljske moćnike čini da mi kao mali ljudi ne možemo učiniti puno za svjetski mir, Gospodin nas uvjerava drugačije! Zajednička i zaufana molitva vjere jača je od svakog zla!

Znamo da je papa Franjo pozvao sve kršćane da na Čistu srijedu, 2. ožujka 2022. godine zajednički poste, mole i prikazuju djela pokore za što skoriji prestanak agresije u Ukrajini.

I mi se kao biskupijska zajednica želimo odazvati i uključiti, sjećajući se i sami još ne tako davno proživljenih ratnih strahota na ovim prostorima, i imajući i te kako razumijevanja i otvorenosti za narod koji je nažalost sada u sličnoj situaciji.

Stoga Vas, dragi župnici, u zajedništvu s biskupom Đurom, molim da na Čistu srijedu i ponovno na 1. korizmenu nedjelju potaknete svoje vjernike da svoje korizmeno odricanje, post, molitvu i djela pokore prikažu i na ovu veliku i hitnu potrebu i nakanu Crkve i svijeta.

Gledajući u patnjama izranjenog Spasitelja trenutnu muku i križ tolikih nevinih civila u Ukrajini, neka se petkom, ili već prema lokalnim mogućnostima i običajima i drugim danom, uz korizmenu pobožnost križnoga puta uvijek napomene i naglasi i ova nakana, te se prikaže za mir u Ukrajini i svijetu, snagu i strpljenje pogođenih, te obraćenje i otvaranje srca agresora prema Bogu i braći ljudima.

Ukoliko bi došlo do situacije prihvata izbjeglica i u našim krajevima, molim Vas za otvorenost i uključenje prema Vašim mogućnostima, te pružanje konkretne pomoći izbjeglim obiteljima i pojedincima u duhu zakona Ljubavi.

Milostinja 3. nedjelje korizme neka se što prije uplati ili donese na Ekonomat biskupije s naznakom „za pomoć stradalima u Ukrajini“, te će preko Caritasa biti proslijeđena najpogođenijima ovom krizom. Pozovite i potaknite vjernike, te im unaprijed najavite ovu akciju, kako bi zaista svatko mogao sudjelovati prema svojim mogućnostima, i sami zahvalni Bogu i dobrim ljudima širom svijeta koji su i nama bili priskočili u pomoć kada je to bilo najpotrebnije.

Zahvalan za Vašu otvorenost, kršćansku blizinu i suradnju, na sve nas zazivam Božji blagoslov i majčinsku zaštitu Kraljice mira – naše drage Gospe Tekijske!
Želim Vam svima blagoslovljeno i plodno ovo sveto vrijeme korizme!

Fabijan Svalina
biskup koadjutor