Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv nigerijskih svećenika: Na nasilje odgovorite molitvom

Abuja (IKA)

Suočeni s otmicama, ubojstvima i nasiljem, nigerijski svećenici izbjegavaju nasilje kao odgovor i pozivaju na molitvu. Zaklada „Pomoć Crkvi u nevolji“ ističe da je u 2022. oteto 18 svećenika, od kojih su tri ubijena, prenosi Vatican News.

Izbjegavajte nasilne reakcije i oslonite se na molitvu, poticaj je koji su uputili nigerijski svećenici suočeni s porastom otmica, ubojstava i nasilja u toj zemlji. Prema utvrđenim informacijama zaklada „Pomoć Crkvi u nevolji“ ističe da je od početka 2022. oteto najmanje 18 svećenika, od kojih njih pet u prvom tjednu srpnja. Većina otetih poslije je puštena na slobodu, ali tri su svećenika ubijena.

Doista je tužno, stoji u priopćenju Udruge nigerijskih dijecezanskih katoličkih svećenika upućenom Zakladi Pomoć Crkvi u nevolji, da tijekom svojih uobičajenih pastoralnih aktivnosti svećenici postaju ugrožena vrsta. Kako stoji u priopćenju, više je puta, i na različitim razinama, od vlasti tražena pomoć. Međutim, kako su primijetili i članovi Nigerijske biskupske konferencije, a stoji u priopćenju, narodu je jasno da (Vlada) nije uspjela u (svojoj) glavnoj dužnosti zaštite života nigerijskih građana.

Sa sobom nosimo svete knjige, a ne oružje

Svećenici izričito odbacuju bilo kakav odgovor koji uključuje silu ili nasilje te objašnjavaju da nisu teroristi ili neka ratna skupina, stavljajući u pitanje korisnost sudjelovanja svećenikā u uličnim prosvjedima i pozivajući se na činjenicu koja bi, kako kažu, trebala biti prvo oružje Božjega čovjeka: Naš je ministerijalni hod naviještanje Riječi Božje i slavljenje euharistije kao spomena na Krista i njegovo poslanje na zemlji. To podrazumijeva da sa sobom nosimo svete knjige, a ne oružje. Krist nas nikada nije potaknuo da uzmemo oružje protiv bilo koga ili da izvršimo djela osvete, napisali su svećenici.

Članovi udruge katoličkih svećenika potom ističu temeljni rad koji se obavlja unatoč nedostatku sigurnosti, samo kako bi ostali branitelji života i mira te potiču svoju braću u službi da im se ovih dana pridruže u izvanrednoj inicijativi molitve i posta, euharistijskoga klanjanja i molitve krunice. Sve se te aktivnosti nadopunjuju drugim programima koji već provode biskupije kako bi se ograničio problem nesigurnosti u Nigeriji, prenosi Vatican News.