Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv ravnatelja ukrajinskog Caritas-Spesa na molitvu križnoga puta

Kijev (IKA)

Ukrajinski Caritas-Spes organizira na prvu obljetnicu rata u Ukrajini, 24. veljače, molitvu križnoga puta koja će se održati virtualnim putem. Ravnatelj Caritasa-Spes vlč. Vyacheslav Grynevyc je pozvao djelatnike i suradnike Caritasove konfederacije da im se pridruže u molitvi.

Križni put nosi naslov „366. postaja”, jer, kako je objasnio ravnatelj Grynevyc u video poruci, „svaki je dan u ovoj godini još jedan dan rata”.

U pozivu djelatnicima i suradnicima Caritasove konfederacije, ravnatelj Caritasa-Spes je poručio kako preživljavaju ta teška vremena pomoću Caritasa, te da su „poput Šimuna i Veronike, koji su vidjeli Isusa Krista, podržali ga te mu pomogli u trenutku tuge i iskušenja”.

Autori razmatranja pojedinih postaja su zaposlenici Caritasa-Spes koji prepričavaju svoja osobna iskustva te iskustva onih kojima služe u Ukrajini. Zaključnu molitvu predvodit će generalna tajnica europskoga Caritasa Maria Nyman.

Iz Caritasa-Spes podsjećaju i kako datum prve obljetnice rata u Ukrajini pada na prvi korizmeni petak. „Na ovaj tužan datum, želimo se ujediniti s vama u molitvi. Ovaj trenutak molitve bit će naše zajedništvo u tuzi i solidarnosti”. Pobožnost križnoga puta moći će se pratiti uživo putem Youtube kanala Caritasa Internationalisa.

Caritas Internationalis je povodom prve obljetnice rata u Ukrajini objavio i pregled rada i aktivnosti koje Caritasova konfederacija pruža na tome području od 24. veljače 2022.

Među ostalim Caritas osigurava privremeni smještaj za evakuirane osobe, uz sredstva za najam stanova i naknadu za troškove komunalnih usluga za raseljene osobe. Također omogućava kupnju drva za grijanje privatnih domova. S obzirom na oštru zimu, Caritas se brine i za opskrbu gorivom, drvima i potrepštinama kao što su vreće za spavanje, pokrivači, odjeća i obuća.

Suočeni s nestašicom struje, članovi Caritasa Internationalisa osiguravaju generatore i solarne stanice za društvene infrastrukture u gradovima i selima gdje nema opskrbe strujom i toplinskom energijom.