Budi dio naše mreže
Izbornik

Predavanje mons. Ćurića studentima KBF-a u Đakovu

Zagreb (IKA/TU)

Đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić održao je predavanje „Sinoda o sinodalnosti: poziv na osnaženje ljubavi i vjernosti Crkve u poslanju“ u utorak 7. svibnja 2024., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Mons. Ćurić izlaganje je održao tijekom formativnog susreta studenata koji je moderirao prof. dr. Stanislav Šota.

Biskup je podijelio svoje iskustvo sudjelovanja na prvom zasjedanju XVI. opće skupštine Biskupske sinode o sinodalnosti u Rimu koje je održano od 4. do 29. listopada 2023. godine. Istaknuo je važnost sinodskog procesa kao nečega što Crkvu usmjerava prema naprijed.

„O Crkvi ne možemo govoriti bez njega jer je sinoda obnoviteljski put za Crkvu današnjega vremena i želi potaknuti obnoviteljski put polazeći od onoga što Crkva danas proživljava u sebi te u iskustvu svojeg zajedništva“, rekao je biskup Ćurić.

O takvim obnoviteljskim poticajima govorili su i drugi od članova sinode koji su bili na zasjedanju. Biskup iz Ruande, Edouard Sinayobye naglasio je kairos Crkve danas i da je sinoda izraz potrebnih odgovora na znakove vremena.

Mons. Ćurić izlagao je i o sadržaju sinodskog zasjedanja koje je protkano iskustvom ostvarivanja poslanja i zajedništva te koje je došlo iz procesa slušanja na svim razinama crkvenog života. „Dva su temeljna polazišta sadržaja: evanđeoski primjer i osnaživanje obnoviteljske snage Drugog vatikanskog koncila. Sinodalna Crkva je Crkva susreta i dijaloga; ne boji se različitosti. To je Crkva slušanja Duha i Riječi, povijesnih događaja i uzajamnih slušanja među ljudima. U radu skupštine dominirali su stavovi crkvenoga zajedništva i obnove evanđeoska puta u ostvarivanju poslanja Crkve“, naglasio je.

Za kraj formativnog susreta biskup je istaknuo psalamski redak Ljubav će se i vjernost sastati te ukazao da promišljajući nad tim riječima treba živjeti u iskustvu zajedništva Crkve i usvajati odvažnu ljubav i vjernost istini koja uvijek poziva na oslonjenost u Kristu koji je poziv i put.