Budi dio naše mreže
Izbornik

Približiti se Bogu znači otvoriti se ljudima

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u srijedu 24. veljače euharistijsko slavlje za žrtve pandemije koronavirusa u sklopu inicijative Vijeća europskih biskupskih konferecija (CCEE).

Europski biskupi, okupljeni u Vijeću, pokrenuli su tu inicijativu želeći tijekom korizme povezati stanovnike Staroga kontinenta u zajedništvu i molitvi za sve pogođene pandemijom. Za svaku biskupsku konferenciju određen je jedan dan na koji će se slaviti  mise za žrtve pandemije, a za Hrvatsku biskupsku konferenciju to je upravo 24. veljače.

Kardinal Bozanić misu je predslavio u župnoj crkvi Sv. pape Ivana XXIII. u zagrebačkoj Dubravi, u zajedništvu s  generalnim tajnikom Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslavom Novakom, biskupskim vikarom za pastoral preč. Markom Kovačem, ceremonijarom preč. Denisom Barićem, župnikom Kristom Brkićem te povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i pastoralnim pomoćnikom župe vlč. Kristijanom Tušekom.

U uvodu u misno slavlje kardinal je naglasio kako tim slavljem ulazimo u veliki europski lanac molitve te želimo moliti za pokojne i za sve koji tuguju za svojim najmilijima, za oboljele i za medicinsko osoblje te sve koji se brinu za opće zdravlje u ovom delikatnom trenutku naše suvremenosti.

Na početku homilije kardinal Bozanić podsjetio je kako je prošlo tjedan dana od Pepelnice i početka korizme u kojoj smo pozvani posvetiti se molitvi, postu i djelima ljubavi. Poziv na obraćenje i pokoru Crkva iznova ponavlja tijekom cijele korizme.

Tumačeći misna čitanja, zagrebački nadbiskup istaknuo je kako prorok Jona bježi od Boga i nevoljko se odaziva Božjem pozivu. „Prorok Jona, koji bježi od Boga, spoznaje da je Bog posvuda: i u morskim dubinama i u ljudskim tjeskobama. Jona je slika našega života koji se nastavlja, unatoč našim bjegovima od Boga. Jona je naposljetku prihvatio Božji poziv i pošao propovijedati Ninivljanima da se obrate od svoga zloga puta i nepravde koju su činili.“

U Evanđelju Isus spominje primjer proroka Jone te govori kako je među nama i više od Jone, On sam. Kardinal je, stoga, naglasio kako nas Isus vodi kroz ovo pokorničko vrijeme i poziva na put obraćenja. „On je naš put do Boga. On je Istina našega života. U njemu i samo u njemu imamo Život i to u izobilju.

Nemojmo bježati od Boga, nego po Joninu primjeru zavapimo Gospodinu iz svojih nevolja i On će nas uslišati. Neka naša molitva bude postojanija da bi se posteći oslobađali i lišavali od svega što zauzima lažno i nezasluženo mjesto u našem životu. Približiti se Bogu znači otvoriti se ljudima, posebno braći i sestrama kojima je potrebna naša pomoć. Djela ljubavi, davanje milostinje, uvijek su lijek protiv praznih riječi i obećanja, protiv lažnog oslobađanja od naših idola. To nam pokazuje koliko se uistinu konkretno mijenjamo“, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Ovim misnim slavljem Crkva u Hrvatskoj sudjeluje u zajedničkoj molitvi za žrtve bolesti uzrokovane virusom Covid-19. „Ta globalna tragedija pandemije Covid-19 probudila je svijest da smo, rečeno slikovito, na istoj lađi u kojoj nesreća pojedinca pogađa čitavu zajednicu. Ta pandemija »razotkriva našu ranjivost i iznosi na vidjelo one lažne i suvišne sigurnosti kojima smo gradili naše planove, naše projekte, naše navike i prioritete (…) Urušila se je obmana onih stereotipa kojima smo maskirali svoj ‘ego’ uvijek zaokupljen vlastitom slikom; i na vidjelo je izišla, još jednom, ona blagoslovljena zajednička pripadnost kojoj ne možemo izmaći: bratska pripadnost«”, rekao je kardinal Bozanić podsjećajući na riječi pape Franje izrečene 27. ožujka 2020. godine na Trgu Sv. Petra.

Trenutačna situacija u Hrvatskoj obilježena je pandemijom koronavirusa, ali i posljedicama velikih potresa 22. ožujka i 29. prosinca 2020. godine, u kojima je zahvaćen velik dio Zagrebačke nadbiskupije i Sisačke biskupije. Kardinal je naglasio kako su posljedicama pandemije zahvaćeni svi dijelovi društva te kako smo pozvani posebno zahvaljivati za sve heroje i glasnike kršćanske ljubavi. „Pandemija i potresi omogućili su nam da prepoznamo i cijenimo mnoge istinske bližnje koji su u situacijama kada je vladao strah izložili svoje živote za druge. Naši su životi isprepleteni te su mnogi primili pomoć od ljudi koji ispisuju važne stranice u našim životima. Za sve Bogu zahvaljujemo.“

Na kraju misnoga slavlja zagrebački nadbiskup pozvao je na molitvu za one koji trpe zbog gubitka svojih najbližih, za sve oboljele, za bolesnike koji se muče u bolnicama i za sve zahvaćene ovom pandemijom te zazvao Božji blagoslov na sve okupljene na misnom slavlju i one povezane putem radija i televizije, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

(FOTO: Bernard Čović)