Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijenosi slavlja misa i obreda iz dubrovačke katedrale za Veliki tjedan i Uskrs

Dubrovnik (IKA)

S obzirom na to da se zbog pandemije COVID-19 liturgijska slavlja u Velikom tjednu i na Uskrs ne mogu slaviti s narodom, slavlja misa i obreda bit će i u DUbrovniku bez naroda, a vjernici će moći sudjelovati putem izravnih prijenosa na internetu ili putem lokalnih TV i radijskih postaja.

Iz katedrale Gospe Velike iz Dubrovnika, gdje će liturgijska slavlja predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, prijenosi će biti prvenstveno putem interneta, a neka slavlja će prenositi i Libertas televizija i Radio Dubrovnik.

Za pojedina slavlja vjernici se mole da u svojim domovima pripreme određene stvari kako bi što aktivnije mogli sudjelovati u liturgiji.RASPORED I UPUTE

VELIKA SRIJEDA – 8. travnja

Misa posvete ulja se neće slaviti nego se odgađa do daljnjega.

VELIKI ČETVRTAK – 9. travnja

Na Veliki četvrtak, 9. travnja, Misa večere Gospodnje u dubrovačkoj katedrali počinje u 20 sati. Misu će predslaviti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a obred pranja nogu će se izostaviti. Osiguran je izravan prijenos mise putem interneta.

U vrijeme mise kada je predviđeno pranje nogu u katedrali će se pjevati antifone, a biskup će pozvati vjernike da ovaj obred služenja učine u svojim domovima tako da muž/otac obitelji opere simbolično noge ukućanima. Ovo je važan čin koji u ovim trenutcima može osvijestiti i približiti kako i koliko Krist ljubi svakog čovjeka.

UPUTE ZA VJERNIKE

Za Misu večere Gospodnje, ako vam je to moguće, molimo da pripremite u svojim domovina bokal, posudu za vodu i ručnik, kako je to uobičajeno u crkvama za ovaj obred. Kad biskup pozove predstavnika obitelji (muža/oca ili ako to nije zgodno onda nekog drugog člana obitelji) neka ta osoba simbolično opere noge ostalim članovima obitelji.

VELIKI PETAK – 10. travnja

Obredi Velikog petka 10. travnja u dubrovačkoj katedrali započinju u 19 sati, a predvodit će ih dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta.

U Sveopću molitvu koja se svečano svake godine moli na Veliki petak bit će uključen i zaziv za bolesne, umrle i one koje je obuzeo osjećaj beznađa. Vjernike se poziva da počast križu iskažu u svojim domovima tako da svatko od ukućana uzme križ, izmoli Oče naš i nakon toga se prekriži s križem.

Nakon obreda biskup Uzinić će sam s križem proći Gradom, uobičajenom rutom kojom prolazi procesija kroz Grad na Veliki petak.

UPUTE ZA VJERNIKE

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme križ i blagoslovljenu vodu kako bi mogli sudjelovati u ovom obredu.

NAPOMENA: Za Veliki petak na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije bit će dostupan tekst Muke po Ivanu, napravljen po ulogama, kako bi ga vjernici ranije toga dana u svojim obiteljima mogli dijaloški čitati i tako se približiti otajstvu Kristove muke. Toga dana u 21 sat na televiziji će se prenositi križni put s Trga sv. Petra u Vatikanu kojeg će predvoditi papa Franjo.

VELIKA SUBOTA 11. travnja

Misa Vazmenog bdijenja 11. travnja u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike počinje u 20 sati, a predslavit će je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osiguran je izravan prijenos putem interneta.

UPUTE ZA VJERNIKE

Mole se vjernici da u svojim domovima pripreme svijeću koju će na poziv biskupa upaliti i koja bi trebala gorjeti do kraja bdijenja.

NEDJELJA USKRSNUĆA GOSPODINOVA – USKRS – 12. travnja

Na Nedjelju Uskrsnuća Gospodinova 12. travnja vjernici će moći sudjelovati u euharistijskom slavlju u 10 sati iz dubrovačke katedrale koje će biti u izravnom prijenosu putem interneta, Libertas televizije i Radio Dubrovnika. Svečanu euharistiju predslavit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji će na kraju mise i blagosloviti hranu, kao što je to običaj u narodu.

UPUTE ZA VJERNIKE

Mole se vjernici da pripreme hranu za koju žele da bude blagoslovljena, a  biskup će je na kraju mise blagosloviti.

USKRSNI PONEDJELJAK – 13. travnja

Na Uskrsni ponedjeljak 13. travnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić predslavit će misu u katedrali Gospe Velike u 10 sati. Misa će biti u izravnom prijenosu putem interneta.

REDOVITA DOSTUPNOST MISNIH SLAVLJA PUTEM INTERNETA

na web stranicama Dubrovačke biskupije

http://www.dubrovacka-biskupija.hr/live

na osobnom Facebook profilu biskupa Mate Uzinića:

https://www.facebook.com/mate.uzinic

na Youtube kanalu Dubrovačke biskupije:

https://www.youtube.com/user/dubrovackabiskupija