Budi dio naše mreže
Izbornik

Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Zagreb (IKA)

Pregled događanja u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, o 30. godišnjici stradanja tih mjesta i njihovih stanovnika, 17. – 18. studenoga 2021., diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

VUKOVAR

Đakovačko-osječka nadbiskupija 22. godinu u nizu organizira Nadbiskupijsko spomen-hodočašće. Program počinje 18. studenoga u 10 sati u krugu Vukovarske bolnice, a u 10:30 kreće Kolona sjećanja koja prolazi kroz vukovarske ulice do Memorijalnog groblja.

U 12:15 predviđena je molitva i polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Memorijalnom groblju. Središnji dio hodočašća je slavlje mise s početkom između 12:30 – 13 sati na Memorijalnom groblju, a predvodit će ga zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Ako vremenske prilike ne budu povoljne, euharistijsko slavlje slavit će se u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova.

ŠKABRNJA

U četvrtak 18. studenoga program obilježavanja započinje okupljanjem od 9:20 na zapadnom ulazu u mjesto (ulaz u Škabrnju – Ambar), na početku Ulice 18. studenog 1991. Ondje će se s početkom u 9:45 održati komemorativni program. U 10:10 krenut će kolona sjećanja do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje će biti polaganje vijenaca.

Misu za domovinu i poginule u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u 11 sati predslavit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise, u 12 sati će krenuti hodnja do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će kod središnjeg križa biti položeni vijenci i upaljene svijeće, čime će završiti službeni program.

ZAGREB

U srijedu 17. studenoga, s početkom u 18 sati, uz sjeverni i južni kolnički trak Ulicu grada Vukovara (9 km), bit će upaljene tisuće svijeća. Središnje mjesto obilježavanja bit će ispred spomenika prvomu hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu (križanje ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice), gdje će se u 18:30 lampašima „ispisati“ ime grada Vukovara, te će se napraviti križ od lampiona sa svijećom visine 2 metra u sredini, koja će, simbolično, biti upaljena „vukovarskim svjetlom mira“ donesenim iz Vukovara. Nakon paljenja svijeća, minutom šutnje i molitvom odat će se počast svima stradalima u obrani Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske.

U četvrtak 18. studenoga u 19 sati – na poticaj Zagrebačke nadbiskupije – slavit će se sveta misa za sve hrvatske branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i domovine Hrvatske u župnoj crkvi „Sveta Mati Slobode“ na Jarunu. Nakon mise uslijedit će prigodni koncert „Zapamtite Vukovar“.

SPLIT

Studentski centar Split i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, u suradnji sa Studentskim katoličkim centrom (SKAC) Split, u srijedu 17. studenog 2021. organiziraju slavlje mise za sve nevine žrtve Vukovara i Škabrnje.

Misu će u 18 sati, ispred zgrade Tri fakulteta na Kampusu Sveučilišta u Splitu, predslaviti don Josip Ulić.

Nakon mise, studenti i svi prisutni uputit će se prema Vukovarskoj ulici gdje će upaliti svijeće.

RIJEKA

U okviru 15. „Vukovara u Rijeci“ u srijedu 17. građani će od 17 sati moći ostaviti upaljenu svijeću kod murala Vukovar u Vukovarskoj ulici. Od 18 sati kod Mosta hrvatskih branitelja predstavnici Zajednica udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije upaljenim svijećama ispisat će ime grada Vukovara. U 19 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije slavit će se misa za sve poginule branitelje i civile grada Vukovara.

U četvrtak 18. studenoga u 17 sati, riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će liturgijsko slavlje za sve žrtve Vukovara i Škabrnje u katedrali sv. Vida.

ZVON ZA VUKOVAR

Nadbiskupski ordinarijat u Đakovu zajedno s fra Ivicom Jagodićem, župnikom Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, povodom obilježavanja Dana sjećanja pozvali su da o 30-toj obljetnici stradanja Vukovara i Škabrnje zazvone sva zvona s crkvenih zvonika u svim mjestima u Hrvatskoj.

Pozivu su se pridružili i vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić te sisački biskup Vlado Košić, a tom prigodom će se oglasiti i zvona riječke prvostolnice.