Budi dio naše mreže
Izbornik

Program proslave svetkovine sv. Marka Križevčanina u Križevcima

Križevci (IKA)

Donosimo program danâ sv. Marka Križevčanina u Križevcima, koji će biti održani od ponedjeljka 29. kolovoza do subote 17. rujna, u povodu proslave njegove svetkovine u srijedu 7. rujna 2022. godine.

Sv. Marko Križevčanin, treći kanonizirani hrvatski svetac, zaštitnik je grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Svetkovina sv. Marka bit će svečano proslavljena u Križevcima u srijedu 7. rujna. Biskupi i svećenici uputit će se u procesiji od župne crkve sv. Ane do Trga J. J. Strossmayera u središtu grada, gdje će, s početkom u 11 sati, središnju euharistiju predslaviti predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda zrenjaninski biskup Ladislav Német.

Proslavi svetkovine prethodi devetnica, od ponedjeljka 29. kolovoza do utorka 6. rujna. Svakoga dana misa će biti slavljena u 19 sati.

Posljednjeg dana devetnice, u utorak 6. rujna, nakon liturgije koju će u grkokatoličkoj katedrali služiti križevački vladika Milan Stipić u zajedništvu s bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, bit će održana procesija sa svijećama do kapelice sv. Marka Križevčanina.

U povodu svetkovine, Udruga za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić u četvrtak 8. rujna organizira predavanje Sv. Marko Križevčanin i oci isusovci: zajedništvo u poslanju, zajedništvo u mučeništvu. Predavač će biti dr. sc. o. Ivica Musa, SJ, s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Predavanje će biti održano nakon mise u crkvi sv. Ane, s početkom u 20 sati.

Na svetkovinu Uzvišenja Svetoga Križa, u srijedu 14. rujna, u konkatedralnoj crkvi Svetoga Križa biskup Huzjak predslavit će misu u 19 sati.

Križevci će ugostiti i mlade koje će sudjelovati na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru, u subotu 17. rujna, čime će završiti dani sv. Marka.

Detaljnije se o svetkovini posljednjega kanoniziranog hrvatskog svetca te o cjelokupnom trotjednom popratnom programu može doznati na mrežnim stranicama Župe sv. Ane.