Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava sv. Lucije u Župi sv. Josipa u Varaždinu

Varaždin (IKA)

Povodom spomendana sv. Lucije, zaštitnice slijepih i slabovidnih osoba, Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, na čelu s povjerenikom vlč. Leonardom Šardijem, organiziralo je duhovni susret u srijedu 13. prosinca u Župi sv. Josipa u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Na susret su se odazvali članovi udruga slijepih Međimurske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, kao i članovi njihovih obitelji. Program je započeo sakramentom ispovijedi, a potom je uslijedila misa koju je predslavio varaždinski biskup Bože Radoš. Suslavili su župnik vlč. Leonardo Šardi, umirovljeni svećenik Varaždinske biskupije vlč. Ivan Vugrinčić i biskupov tajnik vlč. Marko Domiter.

Na počeku misnoga slavlja vlč. Šardi pozdravio je članove udruga slijepih i slabovidnih osoba, fra Miroslava Petraca koji je animirao misno slavlje i održao koncert na kraju mise, te biskupa Radoša kao predsjedatelja misnoga slavlja.

Mons. Radoš je uvodeći u misu rekao da „nas je Gospodin okupio na spomendan sv. Lucije kako bismo promatrali ovu sveticu, išli Bogu i njega slavili. Njezino ime znači svjetlo, svjetiljka. Ona je nosila svjetlo drugima i svjetlila je svojim životom svima pa i onima koji su zahvaćeni tamom. I mi smo djeca svjetla. To smo postali krštenjem. Neka Gospodin ono što je u nama tamno, prosvijetli svjetlom svoje ljubavi i dobrote.“

„Sveta Lucija, koju danas slavimo i častimo, naš je put prema Božiću. Svjetlo Kristovo je tako prosvijetlilo njezin život da je u vrijeme progonstva i sama svijetlila drugima. Ona je žena svjetla, koja je shvatila da ju Gospodin poziva da ga slijedi“, rekao je u homiliji biskup Radoš. Naglasio je kako smo svi sakramentom krštenja postali svjedoci svjetla te poručio: „Svatko od nas treba svijetliti Kristom jer nam je on dao novi život. Kristovim svjetlom posebno svijetle svetci, mučenici, koji su Njegove svjetiljke, a koje i nama osvjetljavaju put“, istaknuo je propovjednik.

Obraćajući se slijepim i slabovidnim osobama, rekao je kako imaju posebno svjetlo. „Netko može reći da vas je Gospodin ili netko drugi lišio svjetla očiju. Ali, ključno svjetlo ne dolazi izvana, od sunca, nego iznutra – od Krista koji nam osvjetljava naš životni put, koji nas poziva da živimo dublje iskustvo zajedništva s Bogom. Vjerujem da jedni drugima znate posvjedočiti da onaj tko je izgubio vid, da ga Gospodin vodi kroz bogatstva nutrine da može promatrati Božja djela u sebi i u svijetu“, rekao je.

Na kraju propovijedi potaknuo je da mole zagovor sv. Lucije kako bi onima koju ju časte bila suputnicom i zagovornicom jer je svijetlila svojim životom i primjerom te pokazala da se isplati dati sve za jedino Svjetlo života. „Pozivam vas, iako se čini kao paradoks, da budete svjetlo u našem svijetu, posebno u vašim obiteljima i tamo gdje susrećete ljude koji žive u tami nevjere“, poručio je biskup Radoš.

Nakon mise fra Miroslav Petrac održao je kratki koncert, a susret se nastavio uz zajedničku večeru i druženje u prostorima Caritasove pučke kuhinje u Varaždinu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.