Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslava svetkovine sv. Franje i župno klanjanje u Sesvetskoj Sopnici  

Sesvetska Sopnica (IKA)

U organizaciji franjevaca svećenika, članova Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama) u Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u ponedjeljak 4. listopada svečano je proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog, utemeljitelja Reda manje braće i održano župno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Misu u 11 sati predvodio je preč. Antun Sente, župnik u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata, a suslavili su fra Zdravko Dadić, sopnički gvardijan i župnik, fra Stipo Karajica, samostanski i župni vikar, fra Filip Karadža, župnik župe i upravitelj Svetišta sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju kod Jajca, vlč. Vjekoslav Pavlović, župnik u Blaškovcu, vlč. Zlatko Pavetić, župnik u Brestju te trajni đakoni Božidar Hadaš i Ivan Markulin.

Preč. Antun Sente: Ne zapostavimo osnovne ljudske i kršćanske vrijednosti

Za vrijeme euharistijskog slavlja preč. Sente je potaknuo okupljene vjernike na pobožnost prema Presvetom sakramentu. Među ostalim je istaknuo da “kao duhovni sinovi i kćeri sv. Franje u svijetu i u ovoj franjevačkoj župi živeći ovaj suvremeni život pazimo da nikako ne zapostavimo osnovne ljudske i kršćanske vrijednosti“ te se zato ovako godišnje zajednički rado i okupljamo oko dragih nam svetačkih likova i uzora B. D. Marije i sv. Franje. Zato je ovo danas za ovu mladu zagrebačku župu dvostruko slavlje, jer smo se na tako važnu svetkovinu sv. Franje okupili i da počastimo Isusa u najvećoj Tajni naše kršćanske vjere i najvećem Božjem daru Svetoj Euharistiji, kako je to često činio i sam sv. Franjo Asiški“.

Na kraju prijepodnevnog euharistijskog slavlja izložen je Presveti Oltarski Sakrament kako bi vjernici kroz ostatak dana, u osobnoj i obiteljskoj pobožnosti i molitvi mogli doći izraziti svoje vjerničke osjećaje, pokloniti se Presvetom te zatražiti blagoslov za sebe i svoje bližnje.

Don Damir Stojić: Danas slavimo sv. Franju Asiškog, najvećeg sveca uz Djevicu Mariju 

Župnik u Župi Sv. Mati Slobode na Jarunu don Damir Stojić predvodio je misu u 18 sati i zajedno s vjernicima molio da njih i njihove obitelji prati Božja blizina i blagoslov, da dobri Bog štiti sve članove župne zajednice i učini plodnima njihove molitve, da niknu novi i zdravi naraštaji, posebno da ova mlada i župa bogata obiteljima iznjedre još koje duhovno zvanje.

„Danas slavimo sv. Franju Asiškog, najvećeg sveca uz Djevicu Mariju i ujedno dan župnog klanjanja za zajednicu vjernika ove župe. Došli smo pokloniti se Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, zahvaliti Isusu za primljene darove i milosti, i dopustiti mu da i on vidi i čuje naše potrebe i zahvale i da nam pomogne u našim životnim nevoljama“, nadahnuto je na kraju zaključio don Stojić.

Prije večernjeg euharistijskog slavlja organizirano je zajedničko klanjanje za župljane vjernike, a na kraju zajedničkog klanjanja don Damir Stojić je podijelio svečani blagoslov i tako zaključio ovogodišnje klanjanje za ovu župu i svetkovinu sv. Franje.

Vjernici župe su se za proslavu svetkovine sv. Franje i godišnje župno klanjanje pripremali trodnevnicom koju su predvodili njihovi svećenici fra Zdravko i fra Stipo u zajedništvu s članovima OFS-a i Frame. Iščitavanjem biranih i poticajnih tekstova i pjesama duhovnog sadržaja vjernici su pozvani na trajno štovanje sakramenta Euharistije, a uočnicu uz svetkovinu slavljen je i Obred preminuća Serafskog Oca.

Proslava svetkovina sv. Franje Asiškog nastavljena je na Gospinom trgu ispred crkve uz druženje i zajedničko čestitanje tako važne svetkovine za sve franjevce, sestre franjevke, članove OFS-a i Frame.