Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena svetkovina sv. Stjepana I., zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara

Hvar (IKA)

Svetkovina sv. Stjepana, pape i mučenika, zaštitnika Hvarske biskupije i grada Hvara proslavljena je u nedjelju i ponedjeljak, 1. i 2. listopada 2023. svečanim liturgijskim slavljima.

Proslava svetkovine počela je u nedjelju navečer izlaganjem moćiju sv. Stjepana, moljenjem svečane Prve večernje te pjevanjem svečeve himne.

Na samu svetkovinu, u ponedjeljak, svečanu misu predslavio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. Među ostalima, suslavili su hvarski biskup Ranko Vidović, šibenski biskup Tomislav Rogić, dubrovački biskup Roko Glasnović, mostarsko-duvanjski biskup Petar Palić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, umirovljeni splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić.

Mons. Vidović je kao domaćin na početku uputio pozdrav. „Srdačno vas pozdravljam, braćo i sestre, dragi vjernici i svima od srca kličem na dobro vam došao sv. Stjepan, papa i mučenik, zaštitnik naše biskupije i grada Hvara“, rekao je okupljenima. Poseban pozdrav poimenice je uputio braći biskupima, koje je, također, poimenice pozdravio i na uočnici. Nadbiskupu Zgrabliću zahvalio je što je prihvatio poziv da predvodi misno slavlje.

Biskup Vidović pozdravio je i sedamnaestoricu svećenika i redovnika koji su sudjelovali u misnom slavlju, spomenuvši nazočne dekane Hvara i Brača don Tonija Plenkovića i don Ivicu Huljeva. „Danas slavimo i Dan grada, stoga srdačno pozdravljam gradonačelnika Rikarda Novaka i predsjednika Gradskog vijeća Juricu Miličića i njihove suradnike te im čestitam Dan grada“, dodao je.

Nadbiskup Zgrablić u propovijedi je istaknuo da se „prije nekog vremena dogodila velika tragedija u jednoj američkoj školi u kojoj je učenik vatrenim oružjem oduzeo život nekolicini profesora i učenika. Na društvenim mrežama jedan svjedok događaja zapitao se i napisao: ‚Gdje je bio Bog dok je ovaj učenik pucao po učenicima i nama profesorima? Zašto nam nije pomogao?‘ Ispod tog komentara i upita netko je napisao odgovor, kao da govori Bog: ‚Nisam vam mogao pomoći jer ste me istjerali iz škole!‘

Ovaj jednostavan, ali u isto vrijeme genijalan odgovor, istaknuo je i aktualizirao jedan od ključnih pojmova ili sintagmi današnjice; pojam od presudne važnosti, a to je izgon Boga na svim razinama i iz svih struktura društva.

„Spomen i liturgijsko slavlje sv. Stjepana želi nam pomoći da Boga, pa i nehotice, ne ‚istjeramo‘ iz svog života. Nemojmo istjerati Boga iz naših obitelji“, upozorio je mons. Zgrablić. Dodao je da „bez obitelji nema Crkve ni društva. Narod u kojemu propadaju obitelji ima krhku sadašnjost i sigurno ostaje bez budućnosti. Nemojmo izbaciti iz naših obitelji molitvu, zajedničku obiteljsku nedjeljnu i blagdansku svetu misu,  svete znakove, križeve i slike iz naših kuća, ulica i prostora.“

Nadbiskup je naveo „nekoliko oskudno poznatih podataka o papi sv. Stjepanu“. Spomenuo je da je „godine 254. izabran za rimskog biskupa, kao 25. nasljednik sv. Petra, Rimljanin, jedan od sedmorice arhiđakona. U svome kratkom pontifikatu do smrti 2. kolovoza 257. godine zauzimao se za značenje i veličinu krštenja te dostojanstvo liturgije. Prema nekim izvorima papa Stjepan podnio je mučeništvo. Naime, u srednjovjekovnom hagiografskom spisu Legenda aurea je zapisano da je papa Stjepan uhićen i doveden u poganski hram da bi prinio žrtvu bogu Marsu. Odbivši žrtvovati bogu Marsu, pobjegao je u podzemno groblje, po papi mučeniku Kalistu nazvano Kalistove katakombe, gdje su ga pronašli i uhvatili carevi vojnici i odrubili mu glavu dok je slavio misu. Bilo je to u vrijeme cara Valerijana“, napomenuo je nadbiskup Zgrablić.

Nakon misnog slavlja preko Trga sv. Stjepana prošla je procesija s moćnikom koji su nosili bratimi sv. Nikole i relikvijarom u obliku poprsja sv. Stjepana, koji je nosio nadbiskup Zgrablić. Među mnoštvom osobito su bili primjetni bratimi hvarskih bratovština Svetoga Križa i sv. Nikole koji su nosili moćnik. U misi i procesiji sudjelovali su i tajnik biskupa Palića bogoslov Antonio Zirdum te jedan od trojice bogoslova Hvarske biskupije Božidar Plenković.

Liturgijsko pjevanje u katedrali, kao i pjevanje u procesiji predvodio je katedralni zbor pod ravnanjem maestre Klare Milatić, uz orguljsku pratnju profesora glazbe Tomija Domančića.

Liturgijsko slavlje završeno je blagoslovom nadbiskupa Zgrablića čije su ruke bile uzdignute kraj poprsja sv. Stjepana na oltaru. Potom je zbor započeo himnu sv. Stjepana, koja se, kao i uvijek, pjevala i u procesiji.

Prije mise ispred hvarske katedrale nastupio je Orkestar Hrvatske ratne mornarice iz Splita.

https://ika.hkm.hr/novosti/homilija-nadbiskupa-zgrablica-na-svecanoj-misi-na-svetkovinu-sv-stjepana-u-hvaru/