Budi dio naše mreže
Izbornik

Prvog dana 2019. kreće digitalni sustav E – caritas u svim biskupijskim Caritasima u Hrvatskoj

Zagreb (IKA )

Hrvatski Caritas obilježava 25. obljetnicu djelovanja. Tim su povodom u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu u utorak 20. studenoga na konferenciji za novinare najavili svečanu proslavu svoje obljetnice, zatim veliku novost - koja kreće 1. siječnja - pokretanje novog digitalnog sustava E – caritas, te svoje redovite akcije kroz došašće „Nedjelju Caritasa” 16. prosinca, i „Za 1000 radosti” za najsiromašnije obitelji u Hrvatskoj. O potrebi potpisivanja provedbenog ugovora s državom kako bi u svome djelovanju konačno postali ravnopravni s drugim sličnim institucijama u zemlji, govorio je predsjednik HC-a varaždinski biskup Josip Mrzljak.

„Zakonski okviri nam nedostaju. Često kada biskupijski Caritasi dođu u neke urede državne uprave, službenici ne znaju kamo bi Caritas smjestili: ‘jesmo li mi neka humanitarna organizacija, socijalna, a mi smo – ja bih rekao – posebna organizacija’”, ustvrdio je mons. Mrzljak dodajući, svakako, karitativna, kao dio pastoralnog djelovanja Crkve.

Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina je pripomenuo: „Htjeli bismo imati jednu ravnopravnost, jednu prepoznatljivost, zajedno sa svima u hrvatskome društvu. Crkva čini velika djela na karitativnom području i željeli bismo da to bude i u pravnim pitanjima itekako definirano i dogovoreno”.

To su nam pitanje inicirali biskupijski Caritasi jer se susreću s pregršt pitanja nedefiniranog položaja Caritasa kako na regionalnoj razini tako i na državnoj razini, rekao je mons. Svalina.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa pozvao je na svečanu proslavu 25. obljetnice djelovanja naše središnje crkvene caritativne ustanove.

Euharistijsku proslavu u Vukovaru u nedjelju 16. prosinca predvodit će predsjednik HC biskup Mrzljak, dok je u subotu 24. studenoga u Domu Hrvatske vojske ‘Zvonimir’ prigodni program retrospektive njihova djelovanja i svečani koncert na kojem će nastupiti zbor ‘Izvor’, klapa ‘Sveti Juraj’ Hrvatske ratne mornarice i kvartet Rucner.

„Mi nismo samo neka socijalna ustanova da pomažemo na materijalnom planu, nego želimo biti blizu čovjeku, svakome čovjeku”, istaknuo je varaždinski biskup.

Biskup Mrzljak rekao je da Caritas žele učiniti još djelotvornijim i prepoznatljivijim po karitativnom djelovanju ne samo u našoj državi nego i u svijetu gdje za to postoji potreba.

Godišnje Caritas u prosjeku pruži pomoć za između 85 i 100 tisuća obitelji. Što se tiče nove digitalne platforme – koja će im umnogome pomoći u njihovome radu – Caritas Zagrebačke nadbiskupije eksperimentalno je koristi dvije godine, a ostalih 16 biskupijskih Caritasa godinu dana, rekla je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.

Upravo će nova digitalna platforma E – caritas u tome biti od velike koristi, kako bismo bolje pratili i postojeće potrebe, ali i razaznavali trendove u različitim oblicima novih tipova siromaštva s kojima se susrećemo, istaknula je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa.

Borko je izrazila zahvalnost svojim kolegama iz zagrebačkog Caritasa, našeg najrazvijenijeg, najustrojenijeg Caritasa, koji su posljednje dvije godine testirali taj sustav, a zadnjih godinu dana i svi ostali biskupijski Caritasi, njih 16. Najavila je da će se  sustav E – caritas u cijeloj Caritasovoj mreži početi primjenjivati početkom iduće godine 1. siječnja 2019.

Potrebe svih korisnika moći će vrlo brzo registrirati, ali i prilike u kojima se sami u svome radu mogu poboljšati, rekao je mons. Svalina.

On je govorio i o Trećoj nedjelji došašća, kada se – prema odluci hrvatskih biskupa – kod nas obilježava Nedjelja Caritasa.

“Na Nedjelju Caritasa na poseban način želimo senzibilizirati crkvenu i opću javnost, sve ljude dobre volje da se molitvom i konkretnim djelima milosrđa uključe u ovu akciju kako bismo mogli biti ispružena ruka ili most prema onima koji su u potrebama”, istaknuo je mons. Svalina.

U Caritasove akcije se uvijek može uključiti putem donacije na broj telefona 060 90 10, kao i uplatom na žiro račun.

Tako i u akciju ‘Za 1000 radosti’ čiji dio je postala nezaobilazna prodaja božićnih drvaca na središnjem zagrebačkom trgu, ove godine 15. prosinca.

Ovogodišnje geslo akcije ‘Za 1000 radosti’ je ‘Pomažemo zajedno’, a za Nedjelju Caritasa geslo je ‘Podijeli s onima koji nemaju’.