Budi dio naše mreže
Izbornik

Razgovor Glasa Koncila s velikim nadbiskupom Ševčukom

Zagreb (IKA)

U Glasu Koncila priređenom za nedjelju 19.,ožujka 2023. objavljen je razgovor s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve kijevsko-haličkim velikim nadbiskupom Svjatoslavom Ševčukom.

Mons. Ševčuk pozvao je hrvatske katolike da podijele blago vjere brojnih izbjeglih Ukrajinaca koji se trenutačno nalaze Hrvatskoj.

U intervjuu naslovljenom „Krist je danas razapet u tijelu raspete Ukrajine“, veliki nadbiskup zahvalio je hrvatskom narodu za solidarnost, iznimnu potporu i humanitarnu pomoć pruženu ukrajinskome narodu, a izrazio je i bojazan tamošnjih ljudi da će biti napušteni, da će svijet zaboraviti na njih.

„Ukrajinski je jezik vrlo blizak hrvatskomu i oni će vrlo lako naučiti hrvatski jezik. Potaknite ih da progovore. Stvorite posebne zajednice i mjesta slušanja u svojim župama jer oni donose bol u svojim srcima i trebaju tu bol izraziti. Trebaju nekoga tko će ih saslušati, s kim će podijeliti svoje osobne priče, svoja osobna kršćanska iskustva, a te će vas priče obogatiti i pomoći vam da ostanete kršćani u sekulariziranu svijetu Europske unije“, rekao je kijevsko-halički nadbiskup.

Govoreći za Glas Koncila, u jednom od rijetkih intervjua za inozemne medije, istaknuo je i brojne ukrajinske izbjeglice diljem Europe. „Njihova prisutnost u različitim zemljama nije takva da zahtijeva samo stalnu pomoć. Ukrajinci mogu pridonijeti – i to ne samo razvoju vašega gospodarstva. Dio našega dostojanstva jest da možemo sami sebi pomoći, a ne da ovisimo o vašoj pomoći. Izbjeglicama treba savjet kako da se integriraju u vaše društvo, kako da se zaposle, kako da pridonesu općemu dobru zemlje u kojoj borave“, rekao je veliki nadbiskup Ševčuk.

Cijeli intervju može se pročitati u tiskanom izdanju Glasa Koncila.