Budi dio naše mreže
Izbornik

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije

Vrpolje (IKA/TU)

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 18. svibnja u biskupijskom marijanskom svetištu u Vrpolju, izvijestio je biskupijski Tiskovni ured.

Rekolekciju je predvodio župnik župe sv. Petra – Vidici i  biskupijski povjerenik za brak i obitelj fra Željko Klarić.

Prvi dio susreta održan je u crkvi Gospe Vrpoljačke gdje je bila molitva i prigodna meditacija koju je imao o. Klarić. U drugom dijelu govorio je o programu „Priprema za brak“ koji vodi preko interneta, a kojeg je osmislio na temelju kateheza o teologiji tijela sv. Ivana Pavla II.

Te kateheze predstavljaju novi izričaj, novi odgovor na današnja pitanja mladih ljudi, bračnih parova, kao temelj za obitelj i brak. Papa Ivan Pavao II. inzistirao je na teologiji tijela i pet godina održavao je kateheze o ljudskom tijelu. Iščitavajući Sveto pismo, tražio je odgovor koji traže ljudi današnjeg vremena. Papa je dao dobar odgovor na promjene koje su se dogodile u svijetu, u Europi i Americi, od 1960-ih godina nadalje“, rekao je fra Željko, istaknuvši da teologija Ivana Pavla II. predstavlja čovjeka kakav je bio u početku.

Predavač se osvrnuo i na apostolsku pobudnicu pape Franje „Amoris laetitia“. Kazao je da je to dokument pape Franje kojim se od Crkve traži novi zanos, novi način ophođenja s obiteljima u njihovim potrebama. Papa Franjo traži od Crkve, od svećenika da budu milosrdni, da pokažu milosrdnu ljubav prema ljudima današnjeg vremena.

U trećem dijelu rekolekcije bilo je riječ o aktualnim temama iz života biskupije. Generalni vikar mons. Marinko Mlakić svećenike je upoznao sa sinodskim hodom u Šibenskoj biskupiji. Naglasio je da je u tijeku obrada sinodskih upitnika koji će biti vrlo važni i za buduće pastoralne smjernice u biskupiji. Govorio je i upisu župa i samostana u evidenciju pravnih osoba Republike Hrvatske.

O ovogodišnjem svećeničkom danu koji će biti 1. lipnja govorio je katedralni župnik don Krešimir Mateša. Istaknuo je da će središnji dio biti na otoku Dvainka, mjestu stradanja svećenika u Drugom svjetskom ratu. Ondje će biti molitva za sve stradale svećenike i redovnike u Šibenskoj biskupiji. Svećenici će tog dana posjetiti i pustinjačku špilju i crkvu svetog Ante u šibenskom kanalu.

Biskupijski povjerenik za mlade don Gabrijel Jagarinec predstavio je predstojeći susret mladih u Bjelovaru. Svećenike je upoznao sa tehničkim detaljima susreta i preporučio im je pripremu mladih koji odlaze  na susret.

Naposljetku se obratio i biskup Tomislav Rogić koji je svećenike upoznao sa predstojećim svećeničkim ređenjem i pastoralnim aktivnostima u nadolazećem periodu.