Budi dio naše mreže
Izbornik

Riječani i Hvarani zajedno slavili misu u katedrali sv. Vida

Rijeka (IKA)

Riječki nadbiskup Mate Uzinić predslavio je misu na Drugu korizmenu nedjelju, 25. veljače 2024., u riječkoj katedrali sv. Vida, na kojoj su uz domaće, sudjelovali vjernici s Hvara predvođeni župnikom u Jelsi mons. Stankom Jerčičem.

Homiliju je uputio mons. Jerčić.

Nadahnut biblijskim čitanjima, osobito rečenicom evanđeoskog ulomka: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga! (Mk 7,9)“, protumačio je što znači slušati Isusa i na koji način Bog i danas progovara ljudima.

„Bog govori na više načina: po glasu savjesti, prirodi, svome stvorenju – ‚Nebesa slavu Božju kazuju, naviješta svod nebeski djelo ruku njegovih‘ (Ps 19,3); svojoj objavi – Svetom pismu; po našim bližnjima… Nakon što smo čuli kako je Bog poštedio Izaka i oca mu Abrahama, u drugom čitanju iz Poslanice Rimljanima slušamo kako On svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao. U današnjem Evanđelju, Bog na Svetoj gori svečano svjedoči: ‚Ovo je Sin moj, Ljubljeni! Slušajte ga!‘“, poručio je.

U sve tri liturgijske godine, na drugu korizmenu nedjelju, stavlja se pred nas prizor s Tabora – kao poziv na osobni preobražaj po Kristovoj milosti. Ne prerušavanje, maskiranje ili šminkanje u kršćanina, nego preobražaj iznutra po slici Božjoj“, istaknuo je Jerčić. Homiliju je zaključio poticajem na pranje prozora vlastite duše i srca“ da bi se spomenuti preobražaj uistinu i dogodio.

Pjevanje su predvodili mješoviti zbor „Sveta Cecilija“ i bratovština Presvetog Oltarskog Sakramenta iz Jelse na otoku Hvaru, u zajedništvu s katedralnim zborom „Cantores Sancti Viti“.

Na kraju slavlja okupljenima se obratio rektor katedrale i generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. Mario Tomljanović. Zahvalio je propovjedniku, župnom zboru „Sveta Cecilija“ i članovima Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta koji su prethodnih dana svojim Oratorijem „Za križen“, pod vodstvom skladatelja i dirigenta Slavka Reljića, koncertno uprizorili hvarsku procesiju koja je 2009. uvrštena na UNESCO-ovu listu reprezentativne nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Tom prigodom je zajedno s Milanom Vukušićem, u ime katedralnog zbora i zajednice, gostima uručio prigodne poklone.