Budi dio naše mreže
Izbornik

Rim: U tijeku jednotjedni tečaj o pokori i oprostu za novozaređene svećenike i bogoslove

Rim (IKA)

U organizaciji vatikanske Apostolske pokorničarne, u Rimu je u tijeku jednotjedni tečaj o pokori i oprostu, koji ima za cilj pružiti novozaređenim svećenicima, kao i studentima teologije koji će uskoro primiti sveti red, priliku za „razmišljanje i dublju formaciju“ o sakramentu pomirenja, izvijestio je u srijedu, 6. ožujka 2024. Vatican News.

Multidisciplinarne rasprave

Tijekom tečaja stručnjaci iz više različitih disciplina sudionicima će govoriti o oprostu i odnosu između ispovijedi i umjetne inteligencije. U priopćenju za javnost organizatori tečaja ističu da će prednost imati „rješavanje konkretnih i složenih slučajeva koji su predani razlučivanju i milosrđu Crkve“. Svaku sesiju pratit će krug debata među sudionicima. Sudionike će na završetku tečaja, u petak, 8. ožujka  primiti u audijenciju i papa Franjo.

Kardinal Piacenza: Pomirenje kao preduvjet za reformu Crkve

Tečaj je u ponedjeljak poslijepodne, 4. ožujka otvorio voditelj Apostolske pokorničarne kardinal Mauro Piacenza (79). Svoje obraćanje započeo je osvrćući se na nadolazeću Jubilarnu 2025. godinu, istaknuvši da je, iako to često ostaje nezapaženo, aspekt pomirenja središnji dio događaja. Dok se mediji, rekao je, prije svega usredotočuju na milijune hodočasnika za koje se očekuje da će doći u Rim za Jubilej, pokornička dimenzija jednako je bitna za to slavlje.

Međutim, prije nego što „svjetlo“ oprosta može zasjati u svijetu, upozorio je kardinal Piacenza, ono prvo mora zasjati u svakome čovjeku. „Uistinu, bilo bi nezamislivo nadati se obnovi Crkve i svijeta, bez naše osobne obnove“, rekao je. Kardinal je istaknuo i važnost pokore za reformu Crkve. „Reforma koja je neophodna u svakom trenutku, ne sastoji se u preoblikovanju ‘naše’ Crkve prema našim preferencijama… nego u dopuštanju da naše ljudske konstrukcije budu pometene milosrđem koje dolazi odozgor“, kazao je. Na kraju se kardinal osvrnuo na eshatološku dimenziju pokore koja, rekao je, vraća u zajedništvo ne samo s Crkvom na zemlji nego i s Crkvom na nebu. Sakrament pomirenja, istaknuo je kardinal Piacenza, tako pomiruje ljude s „cijelim crkvenim tijelom“, izvijestio je Vatican News.