Budi dio naše mreže
Izbornik

Skup „Sredozemlje – granica mira“ završio apelom za mir u Ukrajini

Firenca (IKA)

Biskupi i gradonačelnici sredozemne regije svoj višednevni susret u Firenci „Sredozemlje – granica mira“ završili su misnim slavljem koje je 27. veljače predvodio predsjednik Talijanske BK kardinal Gualtiero Bassetti.

Dolazak pape Franje koji je trebao zaključiti skup otkazan je zbog bolova u koljenu. No, Papa je i danas u nagovoru uz molitvu Angelusa s hodočasnicima na vatikanskom trgu pozvao na molitvu i post za mir u Ukrajini na Čistu srijedu, što je učinio i u tijeku opće audijencije.

Okupljeni u organizaciji Talijanske BK biskupi i gradonačelnici, među kojima i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, i vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić od 23. do 27. veljače razmišljali su o ulogama Crkve i gradova u izgradnji Mediterana solidarnosti, u sjeni dramatičnih događanja rata u Ukrajini.

Nazočan je bio i talijanski predsjednik Sergio Mattarella a kardinal Bassetti uime organizatora i domaćin nadbiskup Giuseppe Betori na kraju su pozvali na molitvu za ljude i mir u Ukrajini. “To je suludi rat koji donosi smrt i razaranje”, poručio je kardinal Bassetti.

U subotu 26. veljače sudionici skupa potpisali su zajedničku deklaraciju koju će ponijeti u svoje zajednice i gradove da bi je oživjeli. U „Firentinskoj povelji“ potvrđuju svoju spremnost za produbljivanje i učvršćivanje razmjene mišljenja i odnosa te istodobno pozivaju vlade u regiji da u razmatranja o političkim i socijalnim pitanjima više uključuju gradonačelnike i predstavnike Crkve. Tako je naprimjer u pitanjima obrazovanja i zaštite okoliša i klime nužna intenzivnija suradnja.

Sa skupa je u više navrata upućen mirovni apel za Ukrajinu i povratak za pregovarački stol. Isto je tako u središte stavljena važnost suradnje gradova i vjerskih zajednica za mir i razvoj pojedinih zemalja u regiji, kao i važnost dostojanstva čovjeka, osobito u pitanjima migracija. Posebno je naglašena i važnost intenzivnijega dijaloga i unapređenja međuvjerskih i međukulturalnih razmjena.

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich Firentinsku povelju ocijenio je „proročkim znakom“ koji pokazuje kako se uspješno uspostavlja mir, ostvaruju mirovni napori, promiče blagostanje, i potiče mlade kako bi imali šanse i perspektive.