Budi dio naše mreže
Izbornik

Slavonski Brod: Počeo projekt „Tri u jedan – Bog, ti i ja“

Slavonski Brod (IKA)

Novi projekt „Tri u jedan – Bog, ti i ja“, koji su inicirali i organizirali članovi Studentskog katoličkog centra (Skac) Slavonski Brod, započeo je u četvrtak 17. veljače u Katehetskom centru Župe Gospe Brze Pomoći.

Prva tribinu održana je pod naslovom „Vraćam ti se opet, Bože moj“, a predavač je bio fra Siniša Pucić, odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca u Slavonskom Brodu.

Nakon pjesme Petra Graše sa znakovitim naslovom „Vraćam ti se opet, Bože moj“ fra Siniša je u prvom dijelu predavanja promišljao nad prispodobom o Milosrdnom Ocu pokušavajući mladima približiti beskrajnu i nesebičnu Božju ljubav i njegovu radost kad mu se netko vrati.

„Ova prispodoba najbolje pokazuje kako je Božja ljubav uvijek pretjerana, kako se Bog nikada ne udaljava od nas, uvijek nas čeka. Bez Boga smo mali, udaljavamo se od smisla, od sreće. Bog nas privlači svojom ljubavlju…“, rekao je uz ostalo predavač.

Ukazavši na znakovite Očeve geste prema sinu; da ga čeka, da osjeća sućut, da je ganut, da mu trči u susret, da mu se baca u zagrljaj, da mu daje poljubac, da mu dopušta da govori, da mu daje najljepšu odjeću, da mu stavlja prsten kao znak dostojanstva, da zapovijeda slugama da donesu ugojeno tele, a iznad svega da se raduje njegovu povratku, ustvrdio je da se isto tako Gospodin raduje i njima kada mu se vrate.

Nakon pjesme fra Ivana Matića „Učitelju gdje stanuješ“, u drugom dijelu predavanja fra Siniša je  govorio o Božjoj ljubavi koja ga je pozvala na obraćenje, na povratak Njemu, na radikalnu promjenu svoga života i svećenički i redovnički poziv. Naglasivši kako ga je Božja ljubav privukla, upitao je mlade vjeruju li da je Bog živ i prisutan među njima, da čini silna djela u svijetu i da je svemoguć.

„Vjera je maraton. Do istinskog zajedništva s Bogom moramo odlučiti činiti svaki dan korak po korak na tom našem maratonu vjere. Taj silni trening koji podrazumijeva mnogo odricanja na putu vjere ima itekakvog smisla. Ništa nije uzalud. Ukoliko ne odustajemo od te utrke Gospodin nas čeka na cilju na kojem ćemo spoznati koliko je sve ovo vrijedilo, koliko je svaki naš pad bio još jedan korak bliže Bogu. Danas nam se nudi jedinstvena prilika da postanemo Božji maratonci koji otkrivaju Boga u svome životu, otvaraju mu svoje srce i dopuštaju mu da im se približi“, poručio je.

Na kraju je s mladima podijelio misli sv. Majke Terezije, koja je bila ponizna i do kraja svoga života Bogu vjerna te ih je pozvao da donesu odluku truditi se u konkretnom životu biti bliži Bogu.

Na tribini je uz brojne mlade bio vlč. Robert Farkaš, studentski kapelan i voditelj Skaca.

Tribine će se ubuduće održavati jednom mjesečno, a predavači će biti stručnjaci iz određenih područja; teolozi, psiholozi i ostali. Želja je članova Skaca svojim vršnjacima od 16 do 35 godina time približiti odnose sa samima sobom, s Bogom i s bližnjima, pojasniti im kako te odnose popraviti, izvući iz njih ono najbolje, promišljati što o tome kaže Bog i uči kršćanstvo.