U Riječkoj nadbiskupiji ozbiljno su shvatili pandemiju i u skladu sa svim uputama i odredbama riječki nadbiskup Ivan Devčić sa suradnicima odašiljao je poruke svećenicima na terenu i vjernicima da se pridržavaju kako crkvenih, tako i civilnih normi.

“Obvezuje nas kao vjernike da se u ovoj situaciji odgovorno ponašamo i slijedimo propise civilne i crkvene vlasti, ali i samog Evanđelja koje nas poziva na poslušnost”, kazao je riječki nadbiskup Devčić i dodao:
“To je poslušnost Bogu i briga za tuđi život. Ne smijemo ugroziti druge živote i u tom smislu nastojimo djelovati, vjernike smirivati i poučavati. Svjesni smo da je ovo za vjernike teška situacija jer se ne mogu okupiti na misama u crkvama, ali je i jedinstvena prilika da Uskrs i ove svete dane slave u kućnoj Crkvi – obitelji.”

“Prilika je ovo koju nam Gospodin daje da bolje shvatimo i više vrednujemo ono što Crkva naziva kućnom Crkvom i da počnemo živjeti u obiteljskoj zajednici uzdajući se u Gospodina, poučavajući mlađe u vjeri i naše dane započinjemo i završavamo s molitvom Bogu.  Neka sve što činimo i radimo bude Bogu na slavu, a ljudima na korist”, zaključio je nadbiskup Ivan Devčić.

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije i zamjenik župana Marko Boras Mandić pozvao je građane da budu blizu jedni drugima na način da otvore svoja srca i kroz ovu situaciju prođemo zajedno poštujući sve ono što moramo – da držimo socijalnu distancu, ali nikako onu drugu kada moramo biti bliži jedni drugima, ali ne u fizičkom smislu.
”Od srca bih htio zahvaliti Riječkoj nadbiskupiji, nadbiskupu Devčiću i svima na odgovornosti u situaciji koja nije jednostavna niti je mogla biti predviđena. No, jedini put je da se držimo uputa struke – Stožera, epidemiologa zdravstvenih djelatnika kako bismo što prije iz ovoga izašli. Znamo da je jako teško kada su bilo koja vrata zatvorena, a osobito za vjernike kad su zatvorena vrata crkava uoči Uskrsa. Nikome to nije drago, ali na prvome mjestu je zdravlje naših građana”, kazao je Marko Boras Mandić.

Uz Bogoslovno sjemenište djeluje hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić”. Ravnateljica hospicija s. Daniela Orbanić poručuje da hospicij i dalje pruža svoje usluge u kontroliranim uvjetima. Prijemi su i dalje radnim danom od 10 do 13 sati, no bez ulaska obitelji u prostore hospicija, piše u priopćenju objavljenom na službenim internetskim stranicama Riječke nadbiskupije u petak 10. travnja.