Budi dio naše mreže
Izbornik

Susret župnih pastoralnih i ekonomskih vijećnika u Varaždinskoj biskupiji

Varaždin (IKA)

Varaždinska biskupija organizirala je susrete vijećnika župnih pastoralnih i župnih ekonomskih vijeća 12. – 17. rujna 2022. kao svojevrsno hodočašće župnih predstavnika u varaždinsku katedralu i biskupiju povodom 25. obljetnice uspostave Varaždinske biskupije.

Na susrete su bili pozvani svi vijećnici zajedno sa svojim župnicima, a započinjali su večernjom misom u varaždinskoj katedrali te su se nastavljali u prostorijama Pastoralnog centra Varaždinske biskupije.

Svakog dana okupljali su se vijećnici iz dva dekanata s područja biskupije prema unaprijed određenom rasporedu.

Susrete su za župne ekonomske vijećnike vodili ravnatelj Biskupijskih ustanova za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika preč. Mirko Horvatić i ekonom Varaždinske biskupije preč. Josip Hadrović dok su susret za župne pastoralne vijećnike predvodili biskupski vikar za kler preč. Anđelko Košćak, biskupijski povjerenik za pastoral obitelji preč. Josip Koprek, te biskupijski povjerenik za osobe s invaliditetom vlč. Leonardo Šardi.

Nakana susreta je da osim duhovnog aspekta u vidu hodočašća u katedralu povodom 25. obljetnice biskupije, susret bude i formativnog karaktera na kojima će se vijećnici pobliže upoznati sa svojim zadaćama i ulogom, budući da su izabrani na važna mjesta u funkcioniranju jedne župne zajednice.

„Želimo ponajprije pomoću crkvenih dokumenata predstaviti važnost vjernika laika u životu župne zajednice, a zatim kroz Pravilnik župnih pastoralnih i župnih ekonomskih vijeća, staviti naglasak gdje ih doista vidimo.

Također, želimo ući u razgovor, dijalog i čuti njihove probleme, želje i pokušati pomoći da doista, i ta Vijeća koja imamo u svojim župama, profunkcioniraju te da budu na korist i ljudima, a ponajprije na veću slavu Božju“, rekao je vlč. Šardi.

Podsjetimo, ekonomsko vijeće ima ponajprije brigu za ona vremenita dobra i financijski dio koji ima župna zajednica, a da bi se moglo baviti pastoralom, potrebna su ta financijska sredstva.

S druge strane, pastoralno vijeće ima ulogu koordinacije i formiranja različitih živih vjerničkih krugova i pomoći da živa Božja riječ doista dođe do svakog vjernika.

Preč. Hadrović ekonomskim je vijećnicima govorio o vremenitim dobrima Katoličke Crkve, o upravljanju tim dobrima te o novom Pravilniku za župno ekonomsko vijeće. Rekao je da je ono primarno savjetodavno tijelo, ali osim savjetom, vijećnici župniku pomažu i svojim radom.

Naveo je vlastiti primjer kako je, po dolasku na župu, bilo potrebno izgraditi novu crkvu te je naglasio da bez ekonomskih i pastoralnih vijećnika, župnik sam to ne bi uspio napraviti.

Isto tako, svako slavlje u župi, bilo da se radi o podjeli sakramenata, bilo o organizaciji slavlja povodom nekog blagdana, župnik se gotovo potpuno oslanja na pastoralne vijećnike.

„Župnik ne može i ne smije biti ‚sam svoj majstor‘, nego treba uvijek tražiti savjet i pomoć župnog pastoralnog i župnog ekonomskog vijeća“, naglasio je preč. Hadrović.

Dugogodišnji župnik u Prelogu preč. Antun Hoblaj, jedan od župnika koji je sa svojim vijećnicima došao na susret, također je naglasio da „bez ljudi, župa ne može, jer župa u svom temelju ima zajednicu, a zajednica su ljudi. Naravno, važne su crkve, objekti, ali najvažnija je zajednica.“

Poručio je nadalje da su upravo ljudi oni koji osjećaju potrebe i znaju što zajednica treba. Pritom je važno da je župnik dovoljno spreman čuti što govore, raspraviti o tome i dogovoriti se.

„Onda je to, možemo slobodno reći – neprocjenjivo“, istaknuo je preč. Hoblaj.

Svim župnim vijećnicima vlč. Šardi uputio je poruku poticaja i ohrabrenja.

„Svima onima koji su izabrani, dobili su čast i povjerenje, no oni su zapravo pomoć, jedan most između svećenika i cijele župne zajednice, oni su poveznica sa svijetom i Crkvom i želim da doista rade da na prvome mjestu bude veća slava Božja, a onda će sve doći i na svoje drugo, pravo mjesto.“

Varaždinski biskup Bože Radoš je u homiliji župnim ekonomskim i pastoralnim vijećnicima govorio naglašavajući osobito bogatstvo u različitosti, pozivajući se na sv. Pavla kako govori o jednakom dostojanstvu svakog uda tijela Kristova.

Kako je protumačio, to je primjenjivo i na župne zajednice. Nema nevažnih, nema onih koji mogu biti izvan. Svatko je pozvan ugraditi se, svatko je dobio dar koji je dar za njega i za zajednicu. Postaje živ, ako ga ugradi u zajednicu, a ako ga ostavi na strani, tada ne može imati ploda i ne može ne biti plodonosan.

„Draga braćo i sestre, vi imate jednu ulogu u zajednici, imate i dar od Gospodina. Pozvani ste da ugradite to u zajednicu Crkve, u liturgijsku zajednicu, u zajednicu onih koji naviještaju riječ Božju…

Vi kao članovi ekonomskog i pastoralnog vijeća pozvani ste da dalje širite, da pružate ruke, da vidite one najslabije i da njih privodite Bogu. Ne znamo tko na koji način doprinosi bogatstvu i ljepoti Crkve. To Bog sam zna. Netko se može osjetiti beskoristan, jer ne može više doći očistiti crkvu, ni doći u crkvu, ali ima sklopljene ruke. Mi ne znamo kako Bog djeluje po onima koji su najslabiji…

Upravo je i to vaša zadaća – da njih vrednujemo i da budemo bliski s njima, da im damo mjesto koje njima pripada. To je sveto mjesto u zajednici vjernika…

Neka Gospodin dadne da svatko izvrši svoje poslanje u tijelu Crkve na radost i bogatstvo svakoga od nas i naših zajednica“, poručio je između ostalog mons. Radoš.