Budi dio naše mreže
Izbornik

Danas na HKR-u veliki intervju kardinala Bozanića povodom 25. obljetnice beatifikacije bl. Alojzija Stepinca

Zagreb (IKA)

Umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić povodom 25. obljetnice beatifikacije kardinala Alojzija Stepinca dao je Hrvatskom katoličkom radiju (HKR) veliki intervju koji će biti objavljen 27. rujna u 10 sati. S kardinalom Bozanićem razgovarala je urednica Vjerskog programa HKR-a Tanja Maleš.

Kardinal Josip Bozanić prisjeća se detalja koji su pratili događaj beatifikacije i pripremali ga. „Bili su to intenzivni dani koji su ušli u povijest i Crkve i naroda, bogati osjećajima, veliko događanje za naš narod. Događaj od kojega živimo.”

Otvoreno govori o putovanju s Ivanom Pavlom II. u Mariju Bistricu: „U njegovoj blizini sam osjetio da sam blizu čovjeka koji je mistik, svetac, koji je na duboki način stalno uronjen u molitvu.”

Proglašenje blaženim kardinala Stepinca dogodilo se godinu dana nakon što je Josip Bozanić preuzeo službu zagrebačkog nadbiskupa. S nama dijeli zapažanja prvih naznaka za pripremu tog događaja, osvrće se na ulogu naroda koji je desetljećima bio uvjeren u njegovu svetost, ali i na kardinala Franju Kuharića koji je zaslužan za čuvanje sjećanja na kardinala Stepinca. „On je živi svjedok, nosio je iskustvo susreta s blaženim Alojzijem.”

Kardinal Bozanić govori o Stepincu kao čovjeku savjesti i po čemu nam je i danas kompas. „Čovjek kršćanske savjesti i njezin svjedok. To je poruka koja struji sa Stepinčeva groba: savjest i nada. To su dvije poruke koje neprestano struje.” Također dodaje: „Njegov je grob sveto mjesto, to je grob hodočašća. To je na neki način svetište bl. Alojzija. Nakon potresa je katedrala zatvorena, ali se duboko nadamo da ćemo možda već ovog Božića moći ući u dio katedrale i tako se približiti tijelu bl. Alojzija.”

Također dodaje da je i sada, dok se katedrala obnavlja, Stepinac tu. „To je ona njegova rečenica: ‘Ja ostajem.’ On je ostao sa svojim narodom. I ostaje. I to je sigurnost našeg naroda i Crkve u hrvatskom narodu.”

Kardinal Bozanić otvoreno priznaje da je u njegovoj službi zagrebačkog nadbiskupa bilo trenutaka kada je osjetio Stepinčev zagovor. Otkriva nam kako je birao teme za Stepinčevo svake godine, ali dijeli s nama i osobne trenutke kada je, kao mladić, u vojsci bio kažnjen zbog čitanja Glasa Koncila o proslavi Stepinčeva. Sjeća se i ozračja iz vlastite obitelji kada je, kao devetogodišnji dječak čuo odnos svoje bake prema Stepincu kao stupu Crkve u hrvatskom narodu. „Stepinac nije bio samo zagrebački nadbiskup, već je imao i značenje za cijeli narod.” O njemu su znali i crkveni službenici u inozemstvu, te svjedočili kako im je bio uzor u svećeništvu.

Kardinal Bozanić govori i kako provesti vrijeme čekanja Stepinčeve kanonizacije: „Bio sam u komisiji pape Franje koja je razmatrala život i djelovanje bl. Alojzija Stepinca. Na sastanku nikad nije došao nijedan znanstveno-valjani dokument koji bi osporio kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca.”

Cijeli intervju s kardinalom Bozanićem bit će emitiran u srijedu 27. rujna u 10 sati na Hrvatskom katoličkom radiju, a videozapis intervjua bit će dostupan na stranicama IKA-e i Hrvatske katoličke mreže.