Budi dio naše mreže
Izbornik

Sveti Otac susreo se s rektorima i djelatnicima u svetištima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo se u subotu 11. studenog susreo s rektorima i djelatnicima u svetištima, koji su od 9. studenog okupljeni u Vatikanu na I2. Međunarodnom susretu, prenosi Vatican News.

U svetišta se odlazi moliti, stjecati pouzdanje u budućnost i ponajviše pronaći utjehu zbog tereta, boli i briga koje često opterećuju tijelo i duh. Neka stoga ta sveta mjesta obiluju utjehom i milosrđem. To u praksi znači također razlučivati o izboru svećenika za ispovijed, kako se ne bi dogodilo da oni koji dolaze u ispovjedaonicu naiđu na zapreke u življenju potpunoga pomirenja.

„Sakrament pomirenja jest praštanje, uvijek. Oprostiti… Opraštajte uvijek kao što Otac oprašta.“

To su jasne i konkretne preporuke pape Franje koje je dao rektorima i djelatnicima u svetištima koji su se okupili na svojem II. međunarodnom susretu. Tu je inicijativu potaknuo nadbiskup Rino Fisichella i organizirao Dikasterij za evangelizaciju, a za Svetoga Oca ona je prilika da još jednom zamoli zagovor Majke Božje kako bi, u ovom tako teškom vremenu, „brojna naša braća i sestre koji pate ponovno pronašli mir i nadu.“

Temeljito razlučivanje u izboru svećenika koji ispovijedaju

Molitva je to koju rimski biskup želi da se uzdiže iz svakog svetišta na svijetu. Ta posebna mjesta, kako je rekao, koja svake godine privuku tisuće, i čak milijune ljudi, stvarno su povlaštena mjesta molitve. Prva je briga, napomenuo je, da ne budu izopačena s tog gledišta, brinući se o slavlju euharistije i sakramenta pomirenja.

U tom smislu papa Franjo traži temeljito razlučivanje u izboru ispovjednikā.

„Neka se ne dogodi da oni koji dolaze u ispovjedaonicu privučeni Očevim milosrđem naiđu na prepreke u doživljavanju istinskoga i potpunoga pomirenja. To se ne smije dogoditi, posebno u svetištima ne smiju naići na prepreke; ne, to se ne smije dogoditi… jer u njima Božje milosrđe želi biti izraženo u preobilju, po samoj njihovoj naravi“, pojasnio je.

Vratiti osjećaj za klanjanje

Važno je također, istaknuo je Papa, da svetišta posebnu pozornost posvete klanjanju, s obzirom na to da okolina i ozračje naših crkvi ne pozivaju uvijek na sabranost i klanjanje. Pomalo smo izgubili osjećaj za klanjanje. Trebamo ga ponovno steći, rekao je Papa te zatražio također da se kod hodočasnika potiče iskustvo kontemplativne šutnje i, što nije lako, klanjanja u tišini. To znači pomoći im da usmjere svoj pogled na bitne stvari vjere.

„Klanjanje ne znači udaljavanje od života; to je prostor na kojemu dajemo smisao svemu, kako bismo primili dar Božje ljubavi i kako bismo ga svjedočili u bratskoj ljubavi“, protumačio je.

Utješiti

Drugi je dar, dar utjehe, otajstvo utjehe. U svetišta odlazimo također kako bismo bili utješeni, napomenuo je Papa. Koliko ljudi odlazi tamo jer u svojem duhu i tijelu nose teret, bol, brigu!

„Bolest voljene osobe, gubitak člana obitelji, brojne situacije u životu često su uzrok samoće i žalosti, koje se polaže na oltar i čeka odgovor. Utjeha nije neka apstraktna ideja i ne čine ju prije svega riječi, nego suosjećajna i nježna blizina koja obuhvaća bol i patnju. Suosjećajna i nježna blizina. To je Božji stil; On je blizak, suosjećajan i nježan“, kazao je.

Utješiti, dakle, znači učiniti Božje milosrđe opipljivim. Zbog toga u svetištima ne smije nedostajati „službe utjehe“.

Lijepo primiti hodočasnike

Neka utjeha i milosrđe obiluju u našim svetištima, istaknuo je papa Franjo te na kraju govorio o nadi koja je potrebna svakom hodočasniku jer u svetište se ide da bi se, kako je rekao, budućnost gledala s većim pouzdanjem.

To pokazuje sama gesta hodočašća: tko kreće na put u potrazi je za sigurnim odredištem, svojom molitvom traži nadu, jer zna da samo jednostavna i ponizna vjera može zadobiti milost koja mu je potrebna. Stoga je važno da se po povratku kući osjeća uslišan i ispunjen mirom, rekao je Papa.

„U našim se svetištima velika pažnja posvećuje prihvatu, i to je dobro. Molim vas, nemojte to zaboraviti: hodočasnike valja lijepo primiti. Istodobno jednaku pastoralnu brigu valja posvetiti kada hodočasnici napuštaju svetište kako bi se vratili svojem uobičajenom životu. Neka prime riječi i znakove nade, kako bi završeno hodočašće dobilo svoj puni smisao“, savjetovao je Sveti Otac.

U vidu Jubileja, 2024. godina bit će posvećena molitvi

Na kraju je Papa podsjetio da će, u pripremi za Jubilej 2025., sljedeća, 2024. godina biti u cijelosti posvećena molitvi. Najavio je da će uskoro biti objavljeni priručnici koji će pomoći ponovno otkriti središnje mjesto molitve. Bit će to dobro štivo koje potiče na jednostavnu molitvu, kazao je papa Franjo.

Osvrt rektora Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića

Na susretu je iz Hrvatske sudjelovao rektor svetišta u Šibeniku fra Josip Ivanović, OFM Conv. Osvrnuvši se za Vatikanski radio na teme susreta, rekao je da su sudionici, osim o pripremi svetišta prema nadolazećem Jubileju 2025., imali priliku slušati predavače koji su im „približili temu molitve grešnika, zatim o prihvatu i otpustu samih hodočasnika, te o molitvi u glazbi i pjesmi, odnosno u samoj umjetnosti koja nas iz ove naše zemaljske stvarnosti podiže k onoj nebeskoj“.

Govoreći o susretu sa Svetim Ocem, rekao je da je ohrabrio sve rektore i djelatnike svetišta da nadu koju su pozvani širiti prenose među hodočasnicima i onima koji rado svraćaju u svetišta, te da sami budu znak nade svijetu koji je izgubio nadu.

Fra Josip također je pozvao vjernike na proslavu blagdana sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga u Šibeniku.