Budi dio naše mreže
Izbornik

Svetkovina Svih svetih i Dušni dan u Srijemskoj Mitrovici i Laćarku

Srijemska Mitrovica/Laćarak (IKA)

Na svetkovinu Svih svetih u nedjelju 1. studenoga i na Dušni dan 2. studenoga slavljene su u srijemskim mjestima Srijemskoj Mitrovici i Laćarku mise prema nedjeljnom rasporedu, a organiziran je i blagoslov grobova, što je duga tradicija u tim župama Srijemske biskupije.

Vjernici su i ove godine, poštujući sve propisane mjere, u lijepom broju pohodili srijemskomtirovačka i laćaraćka groblja u želji da i na taj način iskažu najveće poštovanje prema svojim pokojnicima.

Na svetkovinu Svih svetih i Spomen svih vjernih pokojnika euharistijsko slavlje na Katoličkom groblju u Srijemskoj Mitrovici, pred kapelom Svetog Roka, predvodio je srijemskomitrovački župnik mons. Eduard Španović. Na Dušni dan pridružio mu se župnik iz Laćarka vlč. Ivica Zrno.

U homiliji mons. Španović rekao je da se nalaze na veoma važnom mjestu za katolički puk u Srijemskoj Mitrovici. „Većina nas može pronaći grobove svojih najmilijih, svojih predaka. Upravo oni zaslužni su za gradnju ove kapelice pred kojom smo se i danas okupili“, rekao je mons. Španović.

„Danas smo zagledani u Kristov križ, jačamo se Kristovim uskrsnućem i sve nas nosi ista vjera. Groblje i grobovi su nam podsjetnik na našu prolaznost na ovoj zemlji, koju ne smijemo zanemariti. Dok promatramo grobove svojih najmilijih, dopustimo Kristu da nam svojim djelom govori o uskrsnuću“, poručio je mons. Španović.

Osim navedenih euharistijskih slavlja, slavljene su mise i u župnoj crkvi.

U Laćarku su oba dana slavljena euharistijska slavlja koja je predvodio domaći župnik vlč. Ivica Zrno.

Vlč. Zrno je, stavljajući naglasak na razmišljanje o svetosti, istaknuo kako „svi mi vjernici trebamo svoje razmišljanje o svecima i svetosti staviti u pozitivni kontekst. Nije nama svetost strana, niti je rezervirana za određene pojedince. Prisjetimo se da nas je Bog stvorio na svoju sliku i poziva nas da ostanemo na putu svetosti. Naravno, o nama ovisi hoćemo li se odazvati na svetački poziv. O tome nam uvijek svjedoče naše riječi, naša djela, tj. ono što mi jesmo u ovome svijetu i svojoj okolini. Sve nas treba ohrabriti činjenica da imamo priliku biti na putu svetosti. Kako kaže i dokument naših biskupa – svi smo mi na svetost pozvani“.

Pohod grobljima, ove godine je ostao bez redovitih posjetitelja iz drugih država, ali molitva je, prema svjedočanstvu mnogih, bila u jednakom zajedništvu. Velik je broj onih koji, zbog granica i trenutačnih epidemioloških mjera, nisu mogli biti u Srijemu, ali su se pobrinuli da netko u njihovo ime upali svijeću, te da se grobovi njihovih pokojnika pohode.