Budi dio naše mreže
Izbornik

Tjedan solidarnosti - zajednički pogled iz Bosne i Hercegovine

Zagreb (IKA)

Nastavljamo pratiti događanja uz Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini. Od početka akcije 2007. godine u Bosnu i Hercegovinu upućeno je oko 3 milijuna eura, namijenjenih projektima iz obrazovanja, socijalnog poduzetništva, socijalno, zdravstveno i humanitarno djelovanje Katoličke Crkve i humanitarnih udruga.

Kako u ovogodišnjoj poslanici za Tjedan solidarnosti piše predsjednik Hrvatskoga Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak, “želimo ustrajno i gorljivo ponoviti našoj braći i sestrama, Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini, da nisu sami, ni zaboravljeni ni prepušteni slučaju.”

Nedavno su u emisiji Aktualno Hrvatskoga katoličkog radija gostovali ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelji Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije dr. Mirko Šimić i mons. Miljenko Aničić te ravnatelj Doma za stare i nemoćne s hospicijem iz Čapljine Ante Bender.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina osvrnuo se na 2006. godinu kada su biskupi donijeli odluku o provođenju akcije Tjedna solidarnosti koju su povjerili Hrvatskome Caritasu. Rekao je kako je tada u općoj hrvatskoj javnosti bilo zanosa među svim ljudima, u konačnici na poseban način među samim vjernicima koji su se odazivali u akciju pomoći ljudima u BiH.

“Tada je i državna vlast sudjelovala financijskim doprinosom, ali kako je vrijeme odmicalo i mijenjale se političke i gospodarske prilike u Hrvatskoj, početni entuzijazam je splasnuo, ali on još uvijek živi među vjernicima, i u Hrvatskoj i širom svijeta, gdjegod žive Hrvati”, istaknuo je mons. Svalina. Dodao je kako se ljudi i danas uključuju kroz molitvu, ali i kroz konkretnu materijalnu pomoć.

Caritas neprestano pomaže, još od ratnih godina

Ravnatelj Caritasa Banjalučke biskupije mons. Miljenko Aničić, zahvalio je na dugogodišnjoj pomoći Hrvatskog Caritasa, u ime mnogih kojima je kroz ovih 12 godina pružena pomoć. Mons. Aničić je punih 29 godina u Caritasu i pamti ratna stradanja, poratna nastojanja oko preživljavanja oko obnove kuća, sve do danas, kada se borimo da se ljudima omoguće osnovni životni uvjeti.

Istaknuo je projekte kojima se pomagalo ljudima da prežive, jer je bilo mnogo onih koji su gladovali. “Obnovili smo više kuća, izgradili Dom za starije osobe, starijima koji nisu u domu razvozimo hranu, vodimo brigu za obitelji, imamo tečajeve za trudnice, obilazimo djecu koja zbog bolesti ne pohađaju školu. Tu su i kumstva na daljinu za 150 obitelji, kao i internat za školsku djecu u Prijedoru”, nadodao je mons. Aničić.

Kako je rekao, koriste i europske projekte pomoći koji omogućavaju prekvalifikaciju ljudi. “Primjerice, omogućujemo edukaciju za njegovatelje za starije osobe i asistente za osobe s posebnim potrebama, čime želimo stvoriti nova radna mjesta. U planu je i izgradnja dječjeg vrtića. “Što se tiče ove akcije, da nije pomoći iz Hrvatske, ne bismo mogli provoditi projekte za starije osobe”, rekao je mons. Aničić.

“Jelo na kotačima”

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. Mirko Šimić govorio je, među ostalim, o dvije pučke kuhinje, od kojih ona u Zenici ima 150 korisnika. Tzv. “jelo na kotačima” popularan je naziv za dostavljanje obroka korisnicima pomoći na kućne adrese. Naša kuhinja u Sarajevu je sastavni javnih ili pučkih kuhinja. Hranu spremamo u kuhinji na Stupu, gdje je i središnjica Caritasa, a potom je dostavljamo na četiri lokacije u gradu gdje je preuzimaju korisnici, uglavnom nekatolici i, manjim dijelom, romska populacija. Projekt je vrlo prepoznatljiv i prihvaćen među ljudima. Surađujemo i sa socijalnom službom i pomažemo ne samo katolicima, nego svima koji su u potrebi”, poručio je dr. Šimić.

Ante Bender je ravnatelj Doma “Betanija” za stare i nemoćne s hospicijem iz Čapljine. On je predstavio Dom “Betanija” koji djeluje već šest godina, s kapacitetom 31 kreveta. “U tih šest godina primili smo 158 korisnika, od kojih su neki u Domu bili samo nekoliko mjeseci, poneki i samo nekoliko dana. Njima njihove obitelji nisu bile u stanju omogućiti da posljednje dane svoga života provedu u vlastitoj kući.

Caritas vodi jedini hospicij u Hercegovini

“Korisnici toga Doma su osobe treće životne dobi koje su nam njihove obitelji ostavili, ponajčešće zbog odlaska u inozemstvo i potrage za poslom. Ti korisnici su ujedno i teški bolesnici. Trenutno postoji problem smanjenih kapaciteta jer su potrebe puno veće od onoga što možemo pružiti. Međutim, Dom Betanija je dograđen, pa će uskoro biti moguće smjestiti još osamdesetak korisnika. Pomoć iz Hrvatskog Caritasa prošle je godine omogućila izgradnju i opremanje praonice i većeg dijela naše kuhinje”, istaknuo je Bender. Istaknuo je i skoru izgradnju odjela za dvadesetak dementnih korisnika, projektom koji se radi u suradnji s Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije, a uz pomoć Austrijskog Caritasa.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina osvrnuo se na kraju na izazove s kojima se susreću. “Naša želja je da ova priča bude daleko dinamičnija”, rekao je mons. Svalina te dodao da se želi konkretnu pomoć ljudima u BiH ostvarivati kroz duže razdoblje, a ne samo u Tjednu solidarnosti. Mons. Svalina pozvao je zato i druge čimbenike da se uključe u ovaj projekt: političare, gospodarstvenike, djelatnike u kulturi i znanosti. “Nadamo se većem uključenju i većim plodovima. Pozivam sve ljude dobre volje da podupru akcije Hrvatskog Caritasa, i molitvom i konkretnom novčanom pomoći”, poručio je mons. Svalina.

U pomoć Crkvi i Hrvatima u BiH možete se uključiti pozivom na donacijski broj Hrvatskog Caritasa 060 9010 ili uplatom na račun akcije, objavljen na mrežnoj stranici www.caritas.hr.