Budi dio naše mreže
Izbornik

U Bjelovaru se održava svečana misa Susreta hrvatske katoličke mladeži

Bjelovar (IKA)

Svečanim misnim slavljem Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru predsjeda bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u koncelebraciji apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue, kardinala Josipa Bozanića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića i 20-ak hrvatskih (nad)biskupa.

Bjelovar i Bjelovarsko-križevačka biskupija domaćin su 11. jednodnevnog Susreta hrvatske katoličke mladeži. Organizator Susreta je Bjelovarsko-križevačka biskupija i Ured za mlade HBK. Geslo Susreta je „Gore srca“, uzeto iz slavlja mise, iz dijaloga svećenika i naroda u Predslovlju. Svečanim euharistijskim slavljem na Gradskom nogometnom stadionu NK “Bjelovar” predsjeda bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak u koncelebraciji apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Lingue.

Uz nuncija Linguu na misi koncelebriraju zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit Đuro Hranić, vrhbosanski nadbiskup i metropolit i apostolski administrator Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, splitsko-makarski nadbiskup i apostolski administrator Porečke i pulske biskupije Dražen Kutleša, riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, đakovačko-osječki nadbiskup u miru Marin Srakić, požeški biskup Antun Škvorčević, sisački biskup Vlado Košić, srijemski biskup Đuro Gašparović, krčki biskup Ivica Petanjak, vojni ordinarij Jure Bogdan, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, predsjednik Odbora HBK za mlade šibenski biskup Tomislav Rogić, varaždinski biskup Bože Radoš, mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko mrkanske biskupije, zagrebački pomoćni biskupi Ivan Šaško i Mijo Gorski, banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić, šibenski biskup u miru Ante Ivas. U koncelebraciji su i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije preč. Krunoslav Novak, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu Željko Faltak, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu Matija Pavlaković, provincijalni ministri više redovničkih zajednica te brojni svećenici.

Sve okupljene na početku je pozdravio biskup Huzjak zamolivši posebno nuncija Linguu da Svetome Ocu prenese pozdrave u ime hrvatskih biskupa i mladih okupljenih na Susretu.

Nuncij Giorgio Lingua pročitao je potom pismo koje je uputio papa Franjo. U pismu Sveti Otac pozdravlja sve sudionike 11. Susreta hrvatske katoličke mladeži u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, a posebno mlade iz svih krajeva Hrvatske, BiH i drugih dijelova svijeta a koji su se okupili u Bjelovaru kako bi zajedno slavili Gospodina.

„Ustanite i posvjedočite Božju ljubav koju je potrebno ugraditi u naše odnose, ustanite i branite istinu i one čiji se glas ne može čuti u društvu ustanite i posvjedočite o novome pogledu koji vam omogućava da očima punim divljenja promatrate cijeli svijet. Ustanite i posvjedočite da je kroz oprost i Božje milosrđe moguće obnoviti narušene ljudske odnose te da je moguće ponovno podignuti klonuli ljudski duh i povratiti nadu. Ustanite i posvjedočite s radošću da Krist živi. Ljubljeni, otvorimo se Božjim iznenađenjima koji svojim svjetlom želi obasjavati naš put. Budimo otvoreni za ono što nam želi reći također po našoj braći i sestrama. Tako ćemo pomoći jedni drugima da zajedno ustanemo i u ovom teškom povijesnom času postat ćemo proroci novih vremena punih nade“, kaže se, među ostalim, poruci koju je Papa uputio mladima a na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru pročitao je nuncij Lingua.

Na misi pjeva Zbor mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije praćen orkestrom puhača, gudača i udaraljkaša.