Budi dio naše mreže
Izbornik

U ime obitelji predala podnesak za ocjenu zakonitosti odluke o mjeri roditelj odgojitelj

Zagreb (IKA)

Udruga U ime obitelji je u srijedu 9. studenoga 2022. Visokom upravnom sudu predala podnesak kojim traži ocjenu zakonitosti ponovne Odluke zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića da „de facto ukine mjeru roditelj odgojitelj na štetu više od 5 tisuća obitelji i 20 tisuća djece u Gradu Zagrebu“, priopćili su iz udruge.

Nakon predavanja podneska, U ime obitelji održala je konferenciju za medije na kojoj su sudjelovali član pravnog tima udruge Luka Mlinarić, voditelj pravnog tima Karlo Novosel i izvršna direktorica udruge Željka Markić.

„Danas je udruga U ime obitelji predala podnesak Visokom upravnom sudu. Ne samo da nova odluka gradonačelnika Tomaševića nastavlja kršiti prava roditelja odgojitelja i djece o kojoj se brinu, već se u potpunosti zanemaruju upute i zaključci Visokog upravnog suda iz presude od 5. srpnja 2022.“, istaknuo je Luka Mlinarić iz Odvjetničkog ureda Karla Novosela.

„Drastično smanjivanje novčane naknade, kao i skraćivanje trajanja mjere, u svojoj ukupnosti predstavlja kršenje stečenih prava i legitimnih očekivanja korisnika mjere, odnosno narušavanje same ‚biti prava‘. Po pitanju zabrane i nedopustivosti zadiranja u stečena prava i legitimna očekivanja korisnika socijalnih prava, i Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava pa i sam Visoki upravni sud zauzimali su jasan stav“, naglasio je Mlinarić.

Objasnio je i da se U ime obitelji podneskom osvrnula i na tzv. kompenzacijske mjere predložene od strane Grada Zagreba. Te mjere, naglasio je, zapravo predstavljaju uvredu – i za zdrav razum i za korisnike mjere.

„Naime, čak i kada bi Grad Zagreb mogao na ovako protuustavan i protuzakonit način ukinuti mjeru, dužan je donijeti kompenzacijske mjere koje su upravo to – kompenzacijske – odnosno kojima se uspostavlja ravnoteža između ranije i kasnije situacije korisnika mjere. Dakle, ako imamo korisnika mjere koji danas ima osiguranu skrb za dijete te određeno novčano primanje, onda bi sutra, po izlasku iz mjere, morao imati najmanje isto to, a što mu je Grad u tom slučaju dužan osigurati“, objasnio je Mlinarić.

„Kompenzacijske mjere moraju biti prije svega postojeće u trenutku izlaska iz mjere, što na primjer nije slučaj s mjestima u vrtićima, zatim učinkovite, sigurne te prikladne za svakog pojedinog korisnika. Tzv. kompenzacijske mjere koje je predložio Grad Zagreb su samo prazne riječi i obećanja čiji konkretan učinak za svakog pojedinog korisnika je više nego upitan, odnosno iste ne služe cilju kojem trebaju služiti – stvarnoj kompenzaciji“, naglasio je.

Odvjetnik Karlo Novosel istaknuo je da U ime obitelji „u ponovljenom postupku očekuje od Visokog upravnog suda RH poštivanje procesnih normi koje uređuju ovaj postupak, napose onih koje se odnose na dokazivanje iznesenih činjenica, da bi se otklonile svake sumnje u pristranost u postupanju te donošenje odluke u postupku u kojem će se u cijelosti omogućiti svakoj stranci koja u njemu sudjeluje ravnopravno sudjelovanje“.

„Bitno je ukazati da u prvotno provedenom postupku udruzi U ime obitelji ni bilo kojem drugom sudioniku podnositelju obavijesti/zahtjeva nije dostavljeno na razmatranje i očitovanje Grada Zagreba na obavijesti/zahtjeve za ocjenu zakonitosti Izmjene Odluke o roditeljima odgojiteljima niti su dostavljena mišljenja znanstvenika konzultiranih od strane suda, a što je zakonom utvrđena obveza suda“, dodao je.

„Isto tako, bitno je za naglasiti da očitovanje Grada Zagreba nije sadržavalo nikakve dokaze kojima bi se dokazivali navodi istoga, a da se za konzultirane znanstvenike u bazi znanstvenih radova ne nalaze radovi koji bi ukazivali na njihovu stručnost upravo na području koje je predmet odlučivanja suda, a unatoč postojanju znanstvenika koji zasigurno imaju stručnu podlogu i specijalno znanje o ovom području“, naglasio je odvjetnik Novosel.

Dr. sc. Željka Markić naglasila je da „U ime obitelji očekuje od Visokog upravnog suda da donese brzu odluku kojom će zaštititi oko 5 500 obitelji koje koriste mjeru roditelj odgojitelj u Zagrebu te više od 20 tisuća djece, od toga više od 7tisuća, prema najnovijim podacima, vrtićke dobi – ili da donese privremenu mjeru kojom će spriječiti ovu protuzakonitu samovolju Tomaševića i ideološki rat koji vodi protiv obitelji i djece u glavnom gradu Hrvatske“.

„Vezano za pojedinačne odluke koje gradonačelnik Tomašević planira slati na pojedinačne korisnike – Tomašević je u svojoj udobnoj fotelji svjestan da na ranjive obitelji s najmanje troje djece prebacuje veliki financijski teret žalbe na njegovo protuzakonito de facto ukidanje mjere roditelj odgojitelj. U ime obitelji će pomoći roditeljima da na što lakši način obrane svoja stečena prava i zaštite svoju djecu“, završila je dr. sc. Markić.