Budi dio naše mreže
Izbornik

U kampu Sedra darom pape Franje otvorena Socijalna služba za migrante

Cazin (IKA)

Donacijom pape Franje preko Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini u subotu 31. listopada u izbjegličkom kampu „Sedra“ u Cazinu otvorena je još jedna socijalna služba za migrante, objavila je Katolička tiskovna agencija.

Na otvorenju su govorili apostolski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, pomoćni banjolučki biskup Marko Semren, regionalni koordinator IOM-a gospodin Mitkovski i izbjeglica iz Sirije Aman.

Nuncij Pezzuto pozdravio je sve nazočne i istaknuo da papa Franjo ima poseban osjećaj za one koji su, zbog različitih socijalnih, političkih, ekonomskih, religijskih razloga, primorani napustiti svoje domovine i u inozemstvu potražiti sigurnost i posao. Dodao je da ovom, iako skromnom donacijom, papa Franjo želi iskazati svoju blizinu korisnicima kampa, među kojima je mnogo djece i maloljetnika bez skrbnika. Dodao je da je prostor Službe socijalne animacije namijenjen i prilagodljiv i za potrebe starijih korisnika kampa i za djecu. Podsjetivši na riječi pape Franje „Ne dajte da vam ukradu nadu“, ohrabrio je korisnike kampa da uvijek budu ispunjeni nadom u bolje sutra kao i nositelji mirovnih vrijednosti.

Biskup Semren govorio je u ime biskupije i biskupijskog Caritasa. U kratkom govoru zahvalio je papi Franji na donaciji, na njegovoj dobroti i solidarnosti prema ljudima koji trenutno borave u Bosni i Hercegovini. Također, biskup Semren zahvalio je ne samo Caritasu nego i svim organizacijama koje čine sve kako bi boravak u BiH izbjeglicama bio jednostavniji i organiziraniji.

U prostoru Službe socijalne animacije potom je upriličeno simbolično presijecanje svečane vrpce i otkrivanje memorijalne ploče posvećene sv. papi Ivanu Pavlu II. koji je dvaput pohodio Bosnu i Hercegovinu.

Otvoreni „Socijalni kutak“ inspiriran je sličnim iskustvima implementiranim od strane IPSIA-e u drugim kampovima u Srbiji, i potom u Bosni i Hercegovini, u suradnji s Caritasom Bosne i Hercegovine i biskupijskim Caritasima. Primarna aktivnost unutar ovog prostora je posluživanje toplog čaja, s ciljem povezivanja s korisnicima kampa, ali i organiziranje aktivnosti koje će pomoći migrantima iskazati svoje probleme, talente i osigurati kvalitetno vrijeme u kampu.

Otvorenju su nazočili i nacionalni koordinator projekta „Podrška migrantskoj situaciji u BiH“ iz Caritasa BiH Dijana Muzička, direktor Caritasa Banja Luka mons. Miljenko Aničić, biskupijski koordinator projekta „Podrška migrantskoj situaciji u BiH“ mr. Nikica Prskalo, sestre Misionarke ljubavi te predstavnik Isusovačke službe za migrante, koja također u Bihaću pruža pomoć migrantima.

Nakon svečanosti, svi sudionici pozvani su na prvi čaj napravljen u socijalnom kutku „Ivan Pavao II., a nuncij Pezzuto je nakon toga podijelio poklone nazočnoj djeci iz kampa.

Službu socijalne animacije za migrante, za koju je također papa Franjo donirao novčana sredstva, prethodno je, 5. listopada otvorena u kampu „Ušivak“ u Hadžićima pokraj Sarajeva, objavila je KTA.