Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sisku predstavljena knjiga dr. Matulića „Pobačaj: Drama savjesti“

Sisak (IKA)

Predstavljanje knjige „Pobačaj: Drama savjesti“ prof. dr. Tončija Matulića, profesora moralne teologije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, održano je u četvrtak 7. ožujka u Dvorani Sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu.

Knjigu su predstavili dr. fra Ante Bekavac i autor, a na početku goste je pozdravila voditeljica Ureda za socijalni nauk Crkve Kornelija Marović.

Predstavljanju je nazočio i sisački biskup Vlado Košić koji je otvorio ovogodišnje, šeste u nizu, Dane kršćanske uljudbe u sklopu kojih je održano predstavljanje. Govoreći o knjizi, biskup Košić istaknuo je kako je želio da ovogodišnja korizma započne raspravom o pobačaju, misleći kako će zbog novog Zakona o pobačaju to biti glavna tema u Hrvatskoj. „To su teme koje nas u ovom korizmenom vremenu stavljaju u vrlo važno preispitivanje i volio bih da se još više čuje o tome te zahvaljujem autoru na ovoj knjizi. Čestitam mu i na hrabrosti i jasnoći te pravom postavljanju problema, jer ako se problem ispravno postavi onda se može ući u njega, raščlaniti ga i doći do nekog rezultata“, rekao je biskup.

Predstavljač fra Ante Bekavac istaknuo je da je ovo drugo dopunjeno i prošireno izdanje te kako je prvo izdanje ugledalo svjetlo dana još 1997. godine. „Danas u suvremenom društvu suočeni smo s nemogućnošću dijaloga o temi pobačaja. To je složena i delikatna tema u kojoj prevlada mreža izmještenih argumenata i pomiješanih osjećaja. Zapravo posve je sigurno da smo, kako kaže autor: ‘svi zajedno gurnuti u nepodnošljivo stanje duboke intelektualne i moralne podijeljenosti’. Iz toga proizlaze sukobi i nerazumijevanje gdje se sve više ne razgovara o argumentima i činjenicama sa suptilnim poznavanjem temeljnih bioloških datosti humane embriologije i teološkim i filozofskim argumentima i spoznajama… Zašto treba čitati ovu knjigu? Odgovor je jedan, a koji nam na kraju daje i sam autor. Od prvog trenutka od začeća, stojimo pred veličinom i malenošću ljudskog života. Života koji je krenuo u vlastitu životnu avanturu. Ona je neponovljiva i unikatna. Nitko nas nije ovlastio da bilo kome oduzimamo pravo na život i pravo na postojanje. Zauzimati se za ljudsko dostojanstvo znači upoznati i približiti se istini o ljudskom životu prije rođenja, istini koja nas duboko dotiče u savjest i potiče nas da ljubimo i činimo dobro, a svake se sjene zla klonimo pa i pobačaja i nagovaranja na pobačaj. Nesumnjivo je da pogrešni antropocentrizam koji danas prevladava u našoj kulturi, stvara kulturu smrti. U tom smislu knjiga prof. Matulića jest poticaj svima nama da učinimo ono na što nas je pozvao i papa Franjo, cijelu Crkvu, razvijanje nove sinteze koja je sposobna nadvladati lažnu dijalektiku, suprotstaviti se kulturi smrti i abortističkom mentalitetu te nas vratiti temeljnoj moralnoj istini na kojoj počiva ljudski život“, poručio je fra Ante.

Autor dr. Matulić rekao je kako se Crkva i svaki vjernik bezuvjetno zauzimaju za zaštitu prava na život nerođenih ljudskih bića već od prvog časa njihova postojanja. „Govori se o prekidu trudnoće, benigno rečeno, a stvarnost je prekid života nevinog bića. Čim smo ga tako naslovili to u našem moralnom vrednovanju znači kvalificirano ubojstvo. Kada gledamo kanonsku disciplinu Crkve onda ne samo da je počinitelj izravno uključen u pobačaj, nego i svi nagovaratelji na pobačaj te su samim tim činom isključeni iz punog zajedništva Crkve. To je takozvana zapriječena kanonska kazna izopćenja i time Crkva jasno prosvjećuje koliko je to težak zločin. I mi ako doista malo razmišljao ne možemo ni zamisliti goreg zločina od toga da se jedno nevino ljudsko biće u majčinoj utrobi, posve bespomoćno i izručeno jedino njezinoj zaštiti i opni njezina života, može tako eliminirati“, ustvrdio je dr. Matulić.

Ključne riječi:
dr. Tonči Matulić pobačaj