Budi dio naše mreže
Izbornik

U Stocu predstavljen zbornik radova o Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji

Trebinje (IKA/KTA)

U duhovno-kulturnom centru Trebinjsko-mrkanske biskupije „Sarsenterum“ u Stocu, u četvrtak 21. rujna, predstavljen je zbornik radova pod nazivom "Trebinjsko-mrkanska biskupija" koji je objavljen povodom obilježavanja 1000. obljetnice prvoga pisanog spomena Trebinjske biskupije i 700. obljetnice prvoga pisanog spomena Mrkanske biskupije, objavila je mrežna stranica Crkva na kamenu.

Na predstavljanje su se odazvali brojni svećenici na čelu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanskim mons. Petrom Palićem, provincijalom Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozom Grbešom i generalnim vikarom Dubrovačke biskupije don Ivicom Pervanom, a došli su i predstavnici vlasti, djelatnici s područja znanosti i kulture i drugi.

Zbornik su predstavili mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, i prof. dr. Ivica Prlender, profesor na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Dr. Marinko Marić, jedan od priređivača Zbornika, progovorio je o tijeku nastanka ovog velikog djela i osobama koje su sudjelovale u ovom projektu.

Zbornik od gotovo 800 stranica sadrži 17 priloga koje su napisali 18 autora, mahom vrsnih znanstvenika, profesora i istraživača koji se bave Trebinjskom biskupijom i svime što je vezano za nju uključujući povijest, opću i crkvenu, pastoral, jezik, kulturu, demografiju i drugo.

Na kraju predstavljanja nazočne je pozdravio biskup Petar Palić.

Predstavljanje je obogatila duhovno-glazbena skupina „Vidoštačka kraljica“, a moderator je bio Ante Bender.

Dvije navedene obljetnice proslavljene su 2022. godine, a Zbornik je ugledao svjetlo dana upravo uoči proslave Dana Trebinjske biskupije i njezina zaštitnika sv. Mihovila. Velik doprinos obilježavanju ovih obljetnica na znanstvenom području dali su priređivači Zbornika dr. Marinko Marić i dr. don Ivica Puljić sa suradnicima.

Ideja o priređivanju Zbornika nastala je u vrijeme sadašnjeg biskupa u miru mons. Ratka Perića, a podržao ju je njegov nasljednik mons. Petar Palić. Nakladnik Zbornika je Trebinjsko-mrkanska biskupija.

U uvodnoj riječi u ovom Zborniku, str. 7, piše: „Prvi sigurni spomen Trebinjske biskupije nalazimo u buli pape Be­nedikta VIII. iz 1022. godine, kojim on dodjeljuje nadbiskupski palij du­brovačkom (“epidauritanskom”) nadbiskupu Vitalu, utvrđujući njegovu jurisdikciju nad Zahumljem, Srbijom i Tribunijom, te nad gradovima Kotorom, Barom i Ulcinjem. Ta činjenica bila je poticajem da se i ova visoka obljetnica postojanja jedne biskupije obilježi Zbornikom radova, u kojemu različiti autori svojim istraživanjem pridonose novom otkrivanju blaga duhovnoga i kulturnog života ove biskupije. Zbornik je predstavljen povodom proslave Dana Trebinjske biskupije i svetkovine sv. Mihovila Arkanđela“, izvijestila je KTA.