Budi dio naše mreže
Izbornik

U Ukrajinu poslane pošiljke humanitarne pomoći

Zagreb (IKA)

Nakon što je u srijedu 28. rujna prema Ukrajini krenuo 26. tegljač humanitarne pomoći što ga je od početka rata za potrebe stradaloga stanovništva uputio Hrvatski Caritas, u četvrtak 29. rujna je u suradnji sa Župom sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba krenula i pošiljka smrznute ribe koju je donirao zadarski „Cromaris“.

Pošiljka poslana u srijedu sastoji se od 5 paleta proizvoda koje su donirale hrvatske tvrtke „Dukat“, „Vindija“ i „VM2“, koje su se više navrata uključivale u taj oblik pomaganja Ukrajini, te 26 paleta koje je Hrvatski Caritas kupio novčanim darovima hrvatskih građana i tvrtki. U toj pošiljci uglavnom su proizvodi bez glutena i laktoze, pelene za djecu i odrasle, dječa hrana, gotova konzervirana jela i sredstva za čišćenje u kućanstvu – koja su ciljano nabavljena na zamolbu Caritasa „Spes“. Vrijednost te pošiljke je 317 570 kuna.

„Cromarisova“ donacija 23 palete ili 8,5 tona nekoliko vrsta smrznute ribe vrijedna gotovo pola milijuna kuna upućena je u četvrtak prema glavnom ulaznom distribucijskom čvorištu Caritasa „Spes“ u Lavovu. Odande će je usmjeravati prema istoku i jugu zemlje u skladu s potrebama Caritasovih kolektivnih smještaja, odnosno pučkih kuhinja, sigurnosnim prilikama i vlastitim logističkim mogućnostima.

Nastavljajući slati materijalnu humanitarnu pomoć izravno u Ukrajinu, Hrvatski Caritas nastoji odgovoriti na činjenicu da je potreba za humanitarnom pomoći u Ukrajini, prema riječima projektne menadžerice ukrajinskoga nacionalnog Caritasa „Spes“, „danas veća nego na početku ratnog sukoba kada su im dnevno stizala 2−3 tegljača pomoći iz inozemstva, dok danas stižu tek 1−2 tjedno“. Istodobno, u humanitarnoj opasnosti je gotovo 16 milijuna ljudi, a Caritas „Spes“ u 15 tisuća naselja u 23 ukrajinske regije dosad je različitim oblicima pomoći dosegnuo gotovo 2 milijuna ljudi u potrebi.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik zahvaljuje tvrtkama i pojedincima koji prepoznaju čovjeka u potrebi i nesebično stavljaju svoje vrijeme, materijalna i financijska sredstva na raspolaganje i pokazuju brigu za bližnje u ratom pogođenoj Ukrajini. Hrvatski Caritas sa svim svojim sastavnicama bit će i nadalje pouzdan sugovornik u humanitarnim akcijama kao i čvrst jamac upućivanja humanitarne pomoći do krajnjih korisnika, navodi se u priopćenju Hrvatskog Caritasa.