Budi dio naše mreže
Izbornik

U urede Rimske kurije samo s potvrdom o cijepljenju ili preboljenju

Vatikan (IKA)

Opći dekret, koji je 23. prosinca 2021. potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, proširuje na tijela Svete Stolice ono što je već ustanovljeno uredbom predsjednika Papinskog povjerenstva Države Vatikanskoga Grada: uredima Rimske kurije bit će moguć pristup samo s potvrdom koja potvrđuje cijepljenje protiv koronavirusa ili oporavak od koronavirusne bolesti, prenosi Vatican News.

Novim općim dekretom uspostavljaju se nova pravila “uzimajući u obzir postojanost i pogoršanje trenutne zdravstvene situacije i potrebu donošenja adekvatnih mjera za suzbijanje i jamčenje provođenja aktivnosti u sigurnosti”.

Novi dekret, koji slijedi raniju uredbu od 16. prosinca u slučaju izvanredne situacije javnog zdravlja (N. CDLXI) predsjednika Papinskog povjerenstva Države Vatikanskoga Grada Fernanda Vérgeza Alzage, odnosi se na svo osoblje dikasterija, tijela i ureda Rimske kurije i institucija povezanih sa Svetom Stolicom, a proširuje se i na vanjske suradnike, djelatnike vanjskih tvrtki, posjetitelje i korisnike.

Prema zakonu, osoblje bez važeće zelene propusnice (Green Pass), odnosno potvrde koja dokazuje isključivo da je osoba cijepljena protiv virusa ili da se oporavila od bolesti, neće moći pristupiti radnom mjestu i to se ima smatrati neopravdanom odsutnošću, što znači suspenziju plaće tijekom odsutnosti. Ostaju, pak, odbitci za socijalno osiguranje i socijalnu skrb, kao i naknada za obitelj. Neopravdano produljenje izostanka s posla imat će posljedice predviđene Općim propisima Rimske kurije.

Za one koji rade u kontaktu s javnosti, od 31. siječnja 2022. priznat će se samo dokumentacija koja dokazuje da je nakon primarnog ciklusa osoba primila i dodatnu dozu cjepiva.

Osim kontrola povjerenih vatikanskoj Žandarmeriji, dekretom se utvrđuje da je svaki ured dužan provjeriti usklađenost sa zahtjevima, uspostaviti operativne postupke za organizaciju ovih provjera i identificirati osobe zadužene za utvrđivanje eventualnih kršenja obaveze. Što se tiče dikasterija, nadležnost u tom pogledu leži na podtajnicima.

Za procjenu elemenata za moguće izuzeće od obveza iz pravilnika nadležno je Državno tajništvo, uz mišljenje Uprave za zdravstvo i higijenu. Načelnik entiteta će potom zahtjeve dostaviti Odjelu za opće poslove.

U dekretu se također navodi da su zadržana sva daljnja ograničenja koja nadležna zdravstvena tijela Vatikana smatraju potrebnima za osobe iz zemalja s visokim rizikom zaraze, objavio je Vatican News.