Budi dio naše mreže
Izbornik

Vanjska proslava Tripundana u Kotoru

Kotor (IKA)

Svečanu pontifikalnu misu vanjske proslave sv. Tripuna u nedjelju 5. veljače u Kotoru predslavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije splitsko-makarski nadbiskup Dražen Kutleša, objavljeno je na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.

Suslavili su apostolski nuncij za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru Francis Assisi Chullikatt, biskup kotorski i imenovani biskup porečki i pulski Ivan Štironja, nadbiskup barski Rrok Gjonlleshaj, zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, dubrovački biskup Roko Glasnović, šibenski biskup Tomislav Rogić, hvarski biskup Ranko Vidović, prizrensko-prištinski biskup Dode Gjergji, umirovljeni biskupi Ante Ivas i Ilija Janjić, provincijal Družbe Isusove p. Dalibor Renić, generalni tajnik HBK preč. Krunoslav Novak, te delegati mostarsko-duvanjskog i trebinjsko-mrkanskog biskupa vlč. Nikola Menalo i vlč. Stipe Gale.

Na početku misnog slavlja riječ pozdrava i dobrodošlice okupljenima je uputio kotorski biskup Ivan Štironja. „Dobro došli u grad Kotor, gdje je sv. Tripun nastanjen kao najčasniji i najvjerniji građanin već 1214. godina. Svima koji ga danas častite kao svoga nebeskog zaštitnika i čudotvornog zagovornika, najiskrenije čestitam, te želim i molim blagoslov Božji i uslišanje vaših molitava koje ćete danas izreći u ovoj drevnoj katedrali slaveći Trojedinoga Boga i časteći moći i relikvije sv. Tripuna. Bilo vam na zdravlje“, istaknuo je.

Nadbiskup Kutleša u propovijedi je govorio o snazi i važnosti mučeništva za kršćansku vjeru kakvu je svojim primjerom pokazao sv. Tripun. Istaknuo je da su tri glavne karakteristike kršćanskih mučenika: svijest o vlastitom identitetu, hrabrost i sloboda. Iz temeljnog pitanja identiteta proizlaze pitanja, istaknuo je nadbiskup. „Tko si ti? Imaš li svijest o svome identitetu? Tko si ti pred ljudima? Vjernik si, katolik, čovjek koji živi u ovom prekrasnom zaljevu svetaca. Ali, čovjek koji ne poznaje svoje korijene ili ih se stidi, lako može biti iskorijenjen. Misao na mučenike, ali svece ovog kraja mora nam postaviti pitanja o kvaliteti naše vjere. Osjećam li se dostojnim zvati se bratom u vjeri onih koji su za nju dali svoje živote“, dodao je.

Nesposobnost kršćana da vjeru utjelove u svojem životu i nedosljednost između onoga što kažemo da vjerujemo i onoga što činimo, kao i guranje vjere u privatnu sferu, po nadbiskupovim su riječima, uzrok mnogih društvenih problema. „Braćo i sestre, društvo bez duha evanđelja je osiromašenje za sve, za vjernike i za one koji to nisu. Cijelo društvo živi razdirano nemirom i egoizmom pojedinacâ, a socijalni mir kupuje se trulim kompromisima i prikrivenim nepravdama. Isus nas svojom porukom ljubavi, bratstva i zajedništva potiče da gradimo mostove i stvaramo putove mira i solidarnosti“, istaknuo je propovjednik.

Govoreći o kršćanskoj slobodi, nadbiskup Kutleša istaknuo je da su mučenici slobodni od ljudske osude i ljudskih mišljenja o njihovoj krivnji jer oni nisu robovi ideologija, trendova i utjecaja. Da bi čovjek hrabro svjedočio svoju vjeru kako su to činili mučenici, potrebna je ljubav prema Bogu i bližnjemu, rekao je. „Ljubav puno traži. Traži napor trajne preobrazbe života: od nestrpljivosti k prihvaćanju, od taštine k malenosti, od govora k šutnji, od idealizacije svojih mišljenja k sposobnosti da se sagledaju tuđa gledišta, od naglosti i srdžbe k bezazlenosti i blagosti. Teško je dok u nama umire stari čovjek. Ali kršćanin nema alternative. Sv. Augustin će reći: ‘U mjeri u kojoj ljubav u nama raste, raste i naša ljepota, jer ljubav je ljepota duše.’ Kukavice i plašljivci nesposobni su za ljubav, praštanje žrtvu svake vrste. Kukavičluk je razlog vječne smrti, jer je egoistični strah za sebe nadvladao ljubav (usp. Otk 21,8)“, naglasio je. Nadbiskup je propovijed zaključio pozivom na molitvu sv. Tripunu da „Bog po milosti i našoj suradnji odgoji naše srce za herojsku ljubav, praštanje i milosrđe.“

Na kraju mise, okupljenima se obratio apostolski nuncij mons. Chullikatt koji je pozdravio okupljene te progovorio o svjedočanstvu vjere sv. Tripuna, a na kraju svog obraćanja uputio je čestitku. „Slaveći danas svetkovinu našeg preljubljenog svetog zaštitnika, molimo moćni i brižni zagovor svetog Tripuna, kako bismo i mi mogli vjerno živjeti tako lijep primjer svjedočanstva vjere koji nam je ostavio kao duhovno nasljedstvo koje treba oponašati svakog dana našeg života. Zbog toga, molimo sv. Tripuna da nas nastavi pratiti na našem putu vjere kako bismo ga jednom dana mogli susresti u Nebu u društvu anđela i svetih. Još jednom Vam želim radosnu i blagoslovljenu svetkovinu sv. Tripuna“, poručio je.

Biskup Štironja je na kraju uputio zahvalu svima koji su sudjelovali u organizaciji ovogodišnje proslave u liturgijskom i vanjskom dijelu, posebno istaknuvši doprinos Grada Kotora, Bokeljske mornarice i Gradske muzike. Među brojnim uzvanicima, misi su nazočili i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, hrvatski veleposlanik Veselko Grubišić, njemački veleposlanik Peter Felten, generalna konzulica RH Jasminka Lončarević, predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić, predsjednica Skupštine Općine Kotor Maja Mršulja, predsjednici Općina Tivat, Budva i Bar, te potpredsjednik Općine Herceg Novi; Zvonko Deković, predsjednik HNV-a, predstavnici gradskih ustanova kulture i znanosti, predstavnici Bokeljske mornarice, kao i predstavnici hrvatskih ustanova i udruga u Crnoj Gori.

Uz domaće vjernike i hodočasnike iz Crne Gore, brojni su bili hodočasnici iz Lašvanske doline, Sarajeva, Ljubuškog, Čapljine, Međugorja, Mostara, Studenaca, Šibenika, Primoštena i okolice, Dubrovnika, Brela, te drugih dijelova Dalmacije. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor katedrale Sv. Tripuna kojim je ravnala Anđela Homen, prof., uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre.

Nakon mise održana je procesija s relikvijama sv. Tripuna kotorskim ulicama, uz sudjelovanje odreda Bokeljske mornarice, Gradske muzike, narodnih nošnji te ostalih vjernika i hodočasnika. Srebrni kovčeg sa svečevim relikvijama nosili su svećenici Kotorske biskupije, relikviju Slavne (Svete) glave biskupi, a relikviju sv. Križa nadbiskup predslavitelj. Ove godine zbog opasnosti od štete koju bi mogao izazvati jak vjetar, u procesiji nije nošen veliki palket s moćima drugih svetaca. Svečeve moći su s poštovanjem dočekali predstavnici Srpske pravoslavne Crkve i Crnogorske pravoslavne Crkve ispred svojih hramova. Po završetku procesije, svete su moći vraćene na mjesto pohrane u kapelu relikvija, a svi su okupljeni imali priliku iskazati štovanje Slavnoj glavi sv. Tripuna.

Inače, već u jutarnjim satima, 5. veljače, unatoč buri Tripunici, započele su vanjske svečanosti pred glavnim gradskim vratima: postrojavanje Bokeljske mornarice i predaja zastave, te doček odreda iz Tivta i Herceg Novog. Odred Bokeljske mornarice se zatim uz pratnju kotorske Gradske muzike uputio do Katedrale sv. Tripuna, pred kojom su ih dočekali biskupi, predstavnici državnih i općinskih vlasti, i brojni hodočasnici. Nakon što je predan raport prvom majoru, izvršena smotra mornara i ispaljen počasni plotun, kolovođa je, po tradicionalnom ceremonijalu, zatražio blagoslov kotorskog biskupa za početak nadaleko čuvenog kola koje se pleše u čast sv. Tripunu. Tripundanske svečanost završavaju sljedeće nedjelje misom u katedrali u 11 sati, nakon koje će svečev stijeg biti spušten, objavljeno je na mrežnoj stranici Kotorske biskupije.