Budi dio naše mreže
Izbornik

Zagreb: Hrvatsko katoličko liječničko društvo proslavilo svoga zaštitnika sv. Luku

Zagreb (IKA)

Na blagdana sv. Luke evanđeliste, 18. listopada Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD) proslavilo je svoga nebeskog zaštitnika svečanim misnim slavljem u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu koje je predvodio mons. Ivan Štironja, biskup porečki i pulski. Ovim bogoslužjem HKLD je obilježio i 25. obljetnicu beatifikacije bl. Alojzija kardinala Stepinca.

Biskup Štironja izrazio je zahvalnost na pozivu da se članovima HKLD-a pridruži na proslavi blagdana svoga zaštitnika te im uputio riječi zahvalnosti za sav svoj požrtvovni rad koji ulažu u skrbi za oboljele i umiruće. Zahvalnost je uputio ne samo liječnicima već i drugim zdravstvenim djelatnicima – ljekarnicima, medicinskim sestrama – koji ustrajno brinu o bolesnicima u njihovim najtežim trenutcima. Biskup je uputio i riječi podrške članovima HKLD-a na aktivnom djelovanju u hrvatskom društvu tijekom proteklih više od 30 godina. Poručio im je da ne klonu duhom pa i u najtežim i najizazovnijim trenutcima, kao što je bio slučaj tijekom protekle pandemije, te da se ne prestanu ufati u Boga koji je vladar svega svijeta i koji upravlja našim dobrim djelima.

Na misnom slavlju sudjelovali su i prof. dr. sc. Jerko Valković, profesor s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i nekadašnji duhovnik Podružnice HKLD-a u Rijeci, prof. dr. fr. Stipan Jurič, koji je predvodio duhovne rekolekcije članovima HKLD-a uoči ovog blagdana, te vlč. Ivan Grbešić, vlč. Josip Đurin i cjelokupna bogoslovna zajednica (bogoslovi, duhovnici i odgojitelji) Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu koji su tim činom zdravstvenim djelatnicima htjeli iskazati priznanje i zahvalnost za sve što čine po svojem pozivu i profesiji.

HKLD je kao svoga zaštitnika odabralo sv. Luku evanđelistu koji je i sam bio liječnik. No predaja drži da je sv. Luka bio i umjetnik te je naslikao prvi prikaz tzv. Carigradske Bogorodice koja se čuva u bazilici Svete Justine u Padovi u kojoj se nalazi i sarkofag s posmrtnim ostacima sv. Luke. Stoga je sv. Luka zaštitnik slikara i umjetnika zbog čega članovi HKLD-a njeguju suradnju i s likovnim umjetnicima. Tako se u HKLD-u od 2008. organiziraju likovne kolonije i prigodne izložbe na kojima se izlažu djela brojnih likovnih umjetnika. Ove godine u krug likovnih prijatelja HKLD-a ušla je i akademska slikarica iz Dubrovnika Ivana Jovanović Trostmann čija je izložba slika otvorena u Dvorani Margarita Peraica u sjedištu HKLD-a tijekom dvodnevne duhovne priprave za ovogodišnji blagdan sv. Luke. Drugog dana te priprave održano je i predstavljanje knjige Fr. Donalda Callowaya Marijino biserje u izdanju Biblioteke Stella Maris. Knjigu, ali i druga izdanja Biblioteke Stella Maris, predstavila je Brigita Konsuo Peček, urednica Bioblioteke, a citate iz knjige čitali su članovi Sekcije mladih HKLD-a dr. Barbara Tomić i dr. Luka Blagus. Duhovne rekolekcije predvodio je dominikanac prof. dr. fr. Stipan Jurič.

Na kraju misnog slavlja predsjednik HKLD-a prof. Rok Čivljak zahvalio je svim članovima i gostima na sudjelovanju, osobito članovima Oratorijskog zbora Cantores sancti Marci koji su svojim pjevanjem uveličali liturgiju, kao i biskupu Štironji kojemu je ovo bio prvi susret s članovima HKLD-a.