Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključeno 63. Međunarodno vojno hodočašće u Lurdu

Lurd (IKA)

Program posljednjeg dana 63. Međunarodnog vojnog hodočašća u Lurd, u nedjelju 14. svibnja 2023., počeo je euharistijskim slavljem u bazilici sv. Pija X.

Misu je predslavio vojni ordinarij u Sjedinjenim Američkim Državama Timothy Paul Andrew Broglio u zajedništvu s vojnim biskupima, među kojima su bili vojni ordinarij u RH Jure Bogdan i vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, drugim vojnim i policijskim kapelanima i svećenicima. Propovijedao je vojni ordinarij u Francuskoj Antoine de Romanet.

Na misi su, u mnoštvu sudionika 63. međunarodnog vojnog hodočašća bili i hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U popodnevnim satima održana je svečanost kojom je službeno zatvoreno 63. međunarodno vojno hodočašće, na kojem su po 29. put sudjelovali Hrvatska vojska, policija, hrvatski branitelji, ratni invalidi, vatrogasci i pripadnici hrvatskih povijesnih postrojbi. Zatvaranje je počelo svečanim ulaskom vojnih postrojbi svih zemalja sudionica sa stjegovima, uz pratnju vojnih orkestara. Simboličnim gašenjem zavjetne svijeće koju je ugasio mons. de Romanet, završilo je vojno hodočašće koje je ponudilo učvršćenje vjere i razvijanje prijateljstva među ljudima.

Ovogodišnje hodočašće održano je pod geslom „Želim da ovdje izgrade kapelu…“, kao podsjetnik na Gospine riječi sv. Bernardici. Sudjelovalo je više od trinaest tisuća hodočasnika iz više od trideset zemalja.

Najavljeno je i 64. Međunarodno vojno hodočašće koje će biti održano u prvoj polovini lipnja 2024. godine.