Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaustavljeni radovi na konstrukcijskoj obnovi Svetišta Majke Božje Remetske

Zagreb (IKA)

Na zahtjev Svetišta Majke Božje Remetske u ponedjeljak, 22. kolovoza 2022., održan je hitan sastanak sa svima uključenima u obnovu kako bi se pronašlo rješenje problema. Već duže vrijeme potpuno su zaustavljeni radovi na obnovi crkve radi mnogostrukih zahtjeva konzervatora. Ako se nešto ubrzo ne odluči i preuzme odgovornost za odluke moglo bi doći do kompletnog zastoja u radovima konstrukcijske sanacije crkve, poručio je upravitelj Svetišta i remetski župnik o. Antonio-Mario Čirko.

“U tom slučaju izgubili bi se milijunski iznosi od fonda solidarnosti koji se moraju potrošiti do kraja svibnja sljedeće godine. Crkva bi time ostala nezaštićena i pri slijedećem jačem potresu bi se, prema konstataciji statičara, urušila. Time bi i svi oni zahtjevi radi kojih su sada zaustavljeni radovi bili razlog da se uništi ne samo spomenik kulture, nego i duhovno nasljeđe koje je ovo mjesto stvorila stoljetna vjera hodočasnika. Ovo su ključni dani da svatko preuzme svoj dio odgovornosti, jer u suprotnome crkva će ostati zatvorena ne samo nekoliko godina, nego i desetljećima, a možda i zauvijek. Bio bi veliki propust da naše svetište ostane samo jedan spomenik bez života jer radi toga nije niti sagrađeno, a obnavljano je i sačuvano kroz povijest nakon mnogih požara, razaranja i potresa. Nakon takvih teških vremena uvijek su nastajale nove prekrasne znamenitosti koje su postale dio duhovnog i kulturnog nasljeđa našega naroda i voljeli bismo da se tako i nastavi. Svi zajedno ovu situaciju predajemo našoj Zagovornici Hrvatske – Advocati Croatiae.” poručio je o. Antonio-Mario Čirko, župnik i upravitelj Svetišta na misnom slavlju u nedjelju 28. kolovoza.

Stoga će ovogodišnja trodnevnica i proslava Male Gospe biti na nakanu nastavka radova na crkvi.

Trodnevnica započinje 5. rujna dok će na svetkovinu Male Gospe, 8. rujna biti i svečana procesija s likom Gospe Remetske, Zagovornice Hrvatske i Ljekarnice nebeske. Svečana procesija održat će se nakon Euharistije u 18.30 koju predvodi sisački biskup Vlado Košić.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u naselju Remete u sjevernom dijelu Zagreba zajedno sa samostanom, zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Remete su glavno marijansko svetište grada Zagreba i nakon Marije Bistrice drugo po važnosti u središnjoj Hrvatskoj. Gospa Remetska nosi naslov – Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske Presveta Djevica Remetska (Fidelissima Mater Advocata Croatiae Sanctissima Virgo Remetensis) i u njoj su se tijekom povijesti molili i utjecali brojni hrvatski vladari i velikani. U crkvi postoje freske pavlinskog slikara Ivana Rangera koje su nažalost većim dijelom nastradale u snažnom potresu koji je zadesio Zagreb 1880. Prije potresa je crkva bila tako oslikana da je nazvana “hrvatska Sikstinska kapela”.

Prvi pisani trag o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Majci Božjoj u Remetama potječe iz 1288. godine.