Budi dio naše mreže
Izbornik

Završilo hodočašće Gospićko-senjske biskupije u Rim

Rim (IKA)

Svečanom misom u bazilici Sv. Ivana Lateranskog u Rimu u četvrtak 20. veljače hodočasnici Gospićko-senjske biskupije zaključili su dio svoga hodočašća u povodu 20. obljetnice osnutka biskupije. 

Misu u „crkvi svih crkava” slavili su u zajedništvu sa svojim biskupom Zdenkom Križićem i svećenicima, pjevao je zbor hodočasnika pod vodstvom preč. Josipa Šimatovića na orguljama.

„Naše hodočašće u Rimu približava se kraju misom u crkvi svih crkava i prvoj crkvi na zemlji. Njome je car Konstantin odlučio počastiti prve Isusove učenike, Ivana Krstitelja i Ivana apostola. Nakon gradnje ove crkve ostale su počele nicati, od onih skromnijih pa do najsjajnijih. Ipak, najvrijednija crkva je kršćanska nutrina u kojoj se klanjamo Bogu, i molimo se da Isus ima dostojno prebivalište u našim srcima”, istaknuo je na početku mise biskup Križić.

Osvrnuo se zatim  na odnos Crkve prema uglednicima. „Na misnim slavljima svi smo isti, a što se tiče pozdravljanja političara, oni su izabrani od naroda a od njihova rada i djelovanja u Božjoj istini ovisi boljitak tog istog naroda. Vrijednosni kriteriji prema bližnjima nikako ne smiju biti imovinsko stanje ili politički status. Na to posebno trebamo biti imuni mi, svećenici”, poručio je biskup Križić.

Tumačeći evanđelje u kojem Isus pita učenike što ljudi govore o njemu i kako ga vide oni sami, istaknuo je da je to pitanje „važno i za nas same. Često umjesto da vršimo volju Božju mi bismo ga savjetovali i htjeli da on vrši našu volju. Isus želi od svakog od nas čuti odgovor tko je Isus. Jesmo li dovoljno prepoznatljivi, vjerujemo li jedno a drugo živimo. Isus želi odgovor našeg srca. On od nas ne želi da budemo mučenici Crkve već da ju dižemo ljubavlju, milošću i služenjem i da se to osjeti na svakom našem koraku nakon povratka s ovog hodočašća”. Na kraju je svim hodočasnicima zahvalio na svim molitvama izrečenim za biskupiju, njene svećenike, obitelji i posebno mlade. Biskup je dao i osobni primjer jer je sve bazilike pohodio pješice. Misa u bazilici Sv. Ivana Lateranskog zaključena je pjesmom „Rajska djevo, kraljice Hrvata”.