Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Alojzija Gonzage u Popovači svečano obilježila 75 godina postojanja

Popovača (IKA)

Od 11. do 13. rujna Župa sv. Alojzija Gonzage u Popovači proslavila je 75. obljetnicu župe. Iako je popovačka crkva građena od 1935. do 1938. godine, župa je osnovana 14. rujna 1945. odlukom nadbiskupa bl. Alojzija Stepinca, sada suzaštitnikom ove župe. Velika proslava župe obilježena je zajedničkim molitvama i misama koje su predvodili nekadašnji župnici.

U petak, 11. rujna, večernju svetu misu predslavio je vlč. Nikola Sanjković koji je i na kraju mise blagoslovio novi luster koji krasi župnu crkvu. Govorio je o svojoj povezanosti sa župom, o radovima koje je za vrijeme svog mandata učinio za župljane, o gradnji pastoralnog centra i župne kuće, ali i o uređenju župnog ureda i knjiga.

Drugi dan, u subotu, 12. rujna, večernje okupljanje je bilo obilježavanje Noćnog križnog puta Popovačom koje je predvodio dosadašnji župnik vlč. Mato Draganović. Upravo je on započeo molitvu križnog puta ulicama Popovače, a ovogodišnji križni put bio je jubilarni deseti.
Vrhunac svečanosti je bio u nedjelju, 13. rujna, na misi koju je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Ivanom Petrovićem i uz nazočnost brojnih vjernika. Na početku mise biskup je blagoslovio satove za toranj župne crkve koji će također biti postavljeni povodom obljetnice župe.

Uz slavlje obilježavanja obljetnice župe, biskup je podijelio sakrament krizme ovogodišnjim krizmanicima.
U svojoj homiliji biskup se osvrnuo na dar Duha Svetoga, zajedništvo koje su apostoli pokazali, ali i strah koji je među njima bio prisutan pa su zatvorili vrata kuće gdje su se okupljali:

“No, mi danas svjedočimo otvorenim vratima, kao što su otvorena vrata popovačke crkve, ne bojimo se nego hrabro svjedočimo svoju vjeru”. Također je istaknuo povezanost sv. Alojzija Gonzage i bl. Alojzija Stepinca, kojom se ova dva imenjaka u Popovači zajedno časte, a tako snažno svaki na svoj način govore. Gonzaga koji je bio poslušan Bogu u vrijeme isto jedne mnogo teže pandemije i Stepinac u vrijeme mržnje prema Crkvi.
Krizmanici su zahvalili biskupu na dolasku i podršci. Poštujući preventivne mjere, sudjelovali su sa svojim kumovima i roditeljima na svetom misnom slavlju unutar župne crkve. Ostali vjernici na misi su sudjelovali iz crkvenog dvorišta zdušno moleći zagovor župnih zaštitnika.

Slavlje je nastavljeno zajedničkim druženjem biskupa sa svećenicima Kutinskog dekanata koji su se pridružili ovoj proslavi nakon nedjeljnih misa koje imaju u svojim župama.