Budi dio naše mreže
Izbornik

Župa sv. Petra – Vidici hodočastila u Rim povodom 30. obljetnice osnutka

Rim (IKA)

U povodu 30. obljetnice osnutka, Župa sv. Petra sa šibenskih Vidika hodočastila je od 9. do 14. listopada 2022. u Rim i Asiz.

Župa sv. Petra na šibenskim Vidicima osnovana je 4. listopada 1992. željom tadašnjega biskupa Srećka Badurine i franjevaca konventualaca iz Samostana sv. Frane. U 2022. godini, kada slavi 30. obljetnicu postojanja župe, naglasak je stavljen na obnovu župnoga zajedništva. Vrhunac proslave je hodočašće u Rim. Na putu do odredišta, hodočasnici su prenoćili u Asizu gdje su upoznali mjesta vezana za život svetoga Franje i svete Klare.

U Rimu su posebice pohodili mjesta povezana sa zaštitnikom župe, sv. Petrom. Slijedili su stope njegovog dolaska u Rim po Via Appia antica, posjetili Rimski forum i zatvor Mamertino te crkvu sv. Petra u okovima. Središte cijeloga puta bio je susret s Petrom naših dana, papom Franjom na općoj audijenciji. Nakon audijencije, župnik u bazilici sv. Petra fra Agnello Stoia, OFM Conv., omogućio je hodočasnicima da se pomole na grobu sv. Petra u kapeli do njegovih relikvija.

Također su posjetili Vatikanske muzeje, središte Rima i njegove znamenitosti, te ostale tri papinske bazilike.

Posljednjeg dana hodočašća posjetili su Katakombe sv. Kalista i na kraju slavili misu u crkvici Quo vadis.

Hodočašćem su iskazali čast svojem zaštitniku sv. Petru kojemu su prenijeli molitve i zatražili ga blagoslov za sve potrebe njihove župne zajednice.