Budi dio naše mreže
Izbornik

Hrvatski predstavnici na skupu „Franjina ekonomija“ u Asizu

Asiz (IKA)

Globalni susret „Franjina ekonomija“ (Economy of Francesco) održava se u Asizu od četvrtka 22. do subote 24. rujna, a okupit će mlade ekonomiste i poduzetnike u svrhu izgradnje nove vizije ekonomije. Na susretu sudjeluju i hrvatski predstavnici, prenosi Vatican News.

„Događaj koji mi omogućava susresti mlade muškarce i žene koji studiraju ekonomiju i koji su zainteresirani za jednu drugačiju vrstu ekonomije: onu koja daje život, a ne ubija; koja uključuje, a ne isključuje; koja daje dušu, a ne ona koja je oduzima; koja se brine o okolišu, a ne uništava ga“. Napisao je to papa Franjo ekonomistima i poduzetnicima diljem svijeta još u 2019., pozivajući mlade stručnjake nagodinu u Asiz. Susret je, međutim, bio odgođen zbog pandemije. Rad ipak nije stao – mladi su održavali susrete na daljinu i nastavili lokalno djelovanje.

Sada se ti isti mladi, kao predstavnici 120 različitih zemalja, okupljaju u Asizu kako bi slušali stručnjake, razmijenili iskustva i zajedno radili za bolju budućnost, za novu ekonomiju u kojoj je u središtu čovjek. Sveti će Otac susrest će se s mladima u subotu 24. rujna u Asizu, gdje stiže oko 9.30 sati. Susret će završiti čitanjem i potpisivanjem pakta između pape Franje i mladih.

Među mladim stručnjacima ima i predstavnika iz Hrvatske. Diplomirana ekonomistica i koordinatorica za Franjinu ekonomiju u Hrvatskoj Katarina Bukša u razgovoru za Vatican News istaknula je da se radi o događaju koji će omogućiti prisutnima da i dalje implementiraju spoznaje i iskustva u svojim domovinama.

„Ovdje sam jer smatram da ima prostora za promijeniti određene stvari i da ima načina za promjenu. Jako volim ekonomiju, to sam studirala, uživala sam i smatram da je ovo odličan skup, odlična međunarodna platforma gdje ćemo moći podijeliti svoja mišljenja i svoja iskustva, gdje ćemo vidjeti koje su dobre stvari drugih zemalja i to znati prenijeti u našoj Hrvatskoj“, rekla je hrvatska ekonomistica. Mladi imaju vrijeme i želju te su spremniji vidjeti što je potrebno promijeniti i poduzeti akciju, istaknula je Bukša, prenosi Vatican News.

Upoznajte hrvatske sudionike globalnog susreta „Franjina ekonomija“ u Asizu u videu objavljenom na YouTube kanalu Franjina Ekonomija Hrvatska.