Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo novim kardinalima: Donijeti oganj Božje ljubavi svima

Vatikan (IKA)

Sveti otac Franjo je na spomendan sv. Monike, u subotu 27. kolovoza 2022., na konzistoriju u bazilici sv. Petra, imenovao dvadesetoricu novih kardinala, javlja Vatican News.

Papa Franjo je u propovijedi potaknuo nove kardinale da apostolskim žarom, potaknuti ognjem Duha, naviještaju i svjedoče bezgraničnu Božju ljubav u svojim službama.

Također je sve zamolio da se mole za novog kardinala Richarda Kuuija Baawobra, biskupa Waa u Gani, koji je 26. kolovoza hospitaliziran, nakon što je stigao u Rim radi konzistorija.

Citirajući odlomak iz Evanđelja po Luki kada Isus kaže: „Oganj dođoh baciti na zemlju pa što hoću ako je već planuo!“ (12, 49), Papa je propovijed usredotočio na sliku ognja, „snažnog plamena Duha Božjega“, koji odražava „strastvenu ljubav koja sve čisti, preporađa i preobražava“.

Osvrnuo se na dva primjera toga ognja: obuzimajući plamen Božje ljubavi te tihu i blagu vatru žeravice koju je Isus zapalio na obali dok je kuhao ribu za učenike, kako je opisano u Evanđelju po Ivanu.

Vatra Božje bezgranične ljubavi

Papa je primijetio da je za one kojima je dana neka posebna služba vrijedi kao da im Isus daje upaljenu baklju i govori im: „Uzmite ovo; kao što mene posla Otac i ja šaljem vas“ (Iv 20, 21). Tako Gospodin daje svoju vlastitu „apostolsku hrabrost“ i revnost za spasenje svakoga čovjeka, bez iznimke – dodao je.

„On želi s nama podijeliti svoju velikodušnost, svoju bezgraničnu i bezuvjetnu ljubav, jer njegovo srce gori Očevim milosrđem.“

Unutar toga ognja postoji „tajanstvena napetost“ njegova poslanja u pružanju vjernosti svom narodu, ali s „otvorenošću prema svim narodima, prema horizontima svijeta, prema periferijama koje su još nepoznate“ – pojasnio je.

„Ovo je, braćo i sestre, oganj koji je Isus došao ‚donijeti na zemlju‘, oganj koji Duh Sveti pali u srcima, rukama i nogama svih onih koji ga slijede.“

Blaga vatra

Vatra žeravice odražava Isusovu „krotkost, vjernost, blizinu i nježnost“ te kako „uživati u prisutnosti Isusa živog u našoj sredini“ – objasnio je Sveti Otac. Poput te vatre, njegova prisutnost postaje toplina i hrana za naš svakodnevni život.

Naveo je i primjer sv. Karla de Foucaulda, „koji je godinama živio u nekršćanskom okruženju, u samoći pustinje, usmjeravajući sve na prisutnost: prisutnost živoga Isusa, u Riječi i u Euharistiji, i svoju prisutnost, bratsku, prijateljsku i milosrdnu“.

Spomenuo je i druge primjere redovnika i svećenika koji „ustraju u nesebičnoj i skromnoj službi“, kao i bračne drugove koji svojim poniznim služenjem i odgajanjem djece održavaju plamen Božje ljubavi. Spomenuo je i žar kojim stariji svjedoče kroz svoje sjećanje i iskustvo koje dijele s obitelji i zajednicom, povezujući i pokrećući ljude različitih generacija.

„Draga braćo kardinali, svjetlom i snagom ovog ognja hoda sveti i vjerni narod od kojega smo uzeti i kojemu smo poslani kao službenici Krista Gospodina.“

Primjeri živog Božjeg ognja

Papa Franjo potaknuo je nove kardinale da razmišljaju o tomu kako ta dva ognja doživljavaju u vlastitom životu te da vide kako je „čovjek apostolske revnosti potaknut vatrom Duha da se hrabro bavi velikim i malim stvarima“.

Istaknuo je dva svjedočanstva: najprije ono talijanskog kardinala Agostina Casarolija, poznatog po svojoj otvorenosti za promicanje dalekovidnog dijaloga da bi se odgovorilo na nove nade koje su se u Europi otvorile nakon Hladnoga rata. Iako se usredotočio na ta velika pitanja, također je ponizno i tiho obavljao redovite posjete zatvorenicima u svom pastoralnom djelovanju kroz zatvorsku službu.

Također se prisjetio pokojnog vijetnamskog kardinala Van Thuâna, koji je tijekom 20. stoljeća bio „vođen vatrom svoje ljubavi prema Kristu da se brine za duše zatvorskih čuvara koji su bdjeli nad njim na vratima njegove zatvorske ćelije“.

Na kraju, Papa je pozvao sve da razmotre Isusa, koji pokazuje „tu poniznu veličinu, tu skromnu moć, tu univerzalnu viziju koja je uvijek pozorna na pojedinosti“.

Govoreći metaforički, rekao je da otajstvo Božjeg ognja obasjava nebo i polako kuha hranu siromašnih obitelji, migranata i beskućnika.

I danas Isus želi donijeti taj oganj na zemlju. Želi ga iznova osvijetliti na obalama naše svakodnevice. Isus nas zove imenom; gleda nas u oči i pita: Mogu li računati na tebe? – poručio je Sveti Otac.

Novi svetci

Nakon imenovanja kardinala, papa Franjo predsjedao je redovnim javnim konzistorijem za kanonizaciju blaženika koje je predstavio prefekt Dikasterija za kauze svetaca kardinal Marcelo Semeraro:

– Ivan Krstitelj Scalabrini, biskup Piacenze, utemeljitelj Družbe misionara sv. Karla i Družbe sestara misionarki sv. Karla Boromejskoga

– Artemid Zatti, zavjetovani laik u Družbi salezijanaca sv. Ivana Bosca.

Papa je odredio da će blaženici biti kanonizirani u nedjelju 9. listopada 2022.

Na Konzistoriju su sudjelovala i obojica hrvatskih kardinala –  zagrebački nadbiskup Josip Bozanić i umirovljeni vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Tiskovni ured Svete Stolice izvijestio je da će u ponedjeljak i utorak, 29. i 30. kolovoza kardinali sudjelovati na sastanku o Apostolskoj konstituciji Praedicate Evangelium, kako je papa Franjo bio najavio 29. svibnja. U utorak navečer Papa će u bazilici sv. Petra slaviti misu u zajedništvu s novim kardinalima i ostalim članovima Kardinalskog zbora.

Trenutno je potvrđeno prisustvo 197 sudionika, uključujući kardinale, istočne patrijarhe i vodstvo Državnog tajništva Svete Stolice.