Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Bogović na predstavljanju knjige "Zagorje - mjesto i župa"

Ogulin (IKA)

U Zagorju Ogulinskom, naselju u gradu Ogulinu i župi sv. Jurja održano je u subotu 3. kolovoza predstavljanje knjige "Zagorje-mjesto i župa" magistra teologije iz Zagorja na radu u Gospiću Franje Puškarića.

Knjigu su u župnoj crkvi sv. Jurja predstavili gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović, dr. sv. Ivan Brlić s instituta Ivo Pilar u Gospiću i profesor Ivan Tironi iz Ogulina, nekadašnji kustos Zavičajnog muzeja Ogulin. Ovom doktorandu i plodnom autoru povijesnih monografija ovo je već četvrta knjiga nakon predstavljanja župa Oštarije, Josipdol i Cerovnik.

Nakladnik knjige je KUD Sv. Juraj iz Zagorja Ogulinskog, a recenzenti su dr. Marko Medved i dr. Ivan Brlić. Knjigu je lektorirala s. Robertina Medven, a grafičko oblikovanje i tisak je obavila OG Grafika u nakladi od 500 primjeraka. Knjiga je izdana u spomen svim zagorskim žrtvama povodom 230. obljetnice župe i 180. obljetnice izgradnje današnje župne crkve sv. Jurja u Zagorju. U predstavljanju je u glazbenom dijelu nastupila izvorna skupina KUD-a Sv. Juraj.

O značaju Zagorja u crkvenoj povijesti govorio je gospićko-senjski biskup u miru i crkveni povjesničar dr. Mile Bogović.

Predstavljanje knjige “Zagorje – mjesto i župa”

“Prije 25 godina mi je tadašnji bogoslov Ante Luketić predložio kao temu za diplomski rad župu Zagorje. Mislio sam da je to uska tema, no razuvjerio me je, pogotovo na temi jezika Zagorja pri čemu sam shvatio da je taj jezik sličan jeziku mog Slunja. Četvrt stoljeća kasnije, predstavljena je još temeljitija knjiga o Zagorju. Franje Puškarić je nakon Oštarija, Josipdola i Cerovnika napisao svoju najbolju monografiju, za koju mogu reći da je najbolja monografija neke župe u biskupiji, a donedavno je to za mene bila monografija Kutereva”, istaknuo je biskup Bogović.

“Za rad na knjizi koristio je Državni arhiv u Zagrebu i Karlovcu, Biskupijski arhiv u Senju, išao je od izvora do samog kraja. Detaljno je obradio teme bratovština, župnika, sve sakralne objekte u župi kao i samu župnu crkvu. Uz 125 ilustracija donio je i popis svih žrtava iz Prvog i Drugog svjetskog i Domovinskog rata. Ovom se knjigom dokazao kao najplodniji lokalni povjesničar, koji će uskoro napasti i sam Ogulin. Iz njegove inventarizacije se vidi da svakom predmetu zna povijest. Autor je nakon tjelesnog počeo i znanstveni rast što će zaključiti doktoratom”, zasključio je biskup Bogović.

Predstavljanje knjige “Zagorje – mjesto i župa”

Dr. Ivan Brlić istaknuo je da je Puškarićeva knjiga najobuhvatniji prikaz Zagorja, njegova osobna karta i veliki memento ovog prostora omeđenog Modrušom, Veljunom i Velikom Kapelom s rijekom Mrežnicom. Istaknuo je kako je znanstveni aparat Puškarića jasan i utemeljen kako i dolikuje doktorandu. Nadodao je i kako autor u knjizi pokazuje veliki pijetet prema žrtvama kroz povijest te kako je njegov rad dobar primjer kako raditi monografije.

Ivan Tironi pohvalio je poglavlja o opisu prezimena te razvoju gospodarstva i školstva te naglasio kako je knjiga pristupačna raznolikom čitateljstvu.

Sam autor Franje Puškarić na kraju je pojasnio motive i vrijeme koje je dozrjelo da se napiše ova knjiga. Autor je istaknuo kako je ovom knjigom ispunio svoj dug prema Zagorju. Posebnu je zahvalnost izrazio trima osobama u svom životu, vjeroučiteljici Gordani Bertović, svećeniku Antunu Luketiću i orguljašici Bernardi Puškarić.