Budi dio naše mreže
Izbornik

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predslavio misu u povodu blagdan sv. Mihovila u Kamenici

Kamenica (IKA)

U župi Tržić u Ogulinskom dekanatu u naselju Kamenici, u grobljanskoj crkvi Sv. Mihovila arkanđela, u subotu 25. rujna svečano je proslavljen blagdan nebeskog zaštitnika sv. Mihovila te završetak radova na obnovi ove crkve.

Misu je predslavio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić u suslavlju desetorice svećenika među kojima domaćeg župnika Kamenice i Tounja Josipa Štefančića, slunjskog dekana i župnika mons. Mile Pecića, nekadašnjih župnika Tounja i Kamenice umirovljenog svećenika fra Rafe Lukarića, fra Mirka Kralja, sada župnika župe bl. A. Stepinca u Ogulinu, dr. sc. Ante Bekavca, profesora na KBF-u u Zagrebu kao i ostalih svećenika biskupije.

Glazbom je misu animirao KUD Tounjčica uz orguljsku pratnju Sanija Francetića. Proslavi ispred obnovljene crkve nazočilo je preko stotinu hodočasnika među kojima brojnih donatora kao i načelnika Općine Tounj Ivice Sopeka.

“Mihaela arkanđela spominje Stari i Novi zavjet, prvi je među anđelima koji štiti čovjeka od zla. Đavao isto vjeruje u Boga ali ga ne sluša. Nije isto vjerovati  da Bog postoji i živjeti u skladu s vjerom. Đavao upravo na to udara, pokušava čovjeka uvjeriti da mu Bog  ne treba, da ga Bog samo sputava i ograničava. No, što je čovjek bez Boga, on je bez smisla. Mnogi u kasnijim životnim dobima počnu razmišljati o Bogu, kako prema smrti ide čovjek bez vjere? Đavao koristi naše patnje jer vjera zna biti uzdrmana u trenucima ljudske patnje. No, gdje je i jedan čovjek vjere, Bog je tu prisutan i spašava. Ljudi vjere su gromobrani koji nas štite”.

“Nije lako biti vjeran Kristu uz toliko zamki i kušnji. I u današnje vrijeme dolazi do perfidnog proganjanja kršćana. Budimo pravi vjernici, jer najgore je biti vjernik a nepošten. Za to nam je potrebna moć odozgo, jer teško je izdržati u patnjama bez Božje pomoći. Glas anđela glas je božji i svaki dan treba naći vremena za molitvu. Budimo i mi samo anđeli braći i sestrama. Odbiti biti čuvar brata ili sestre vodi prema prokletstvu. Budimo anđeli ljudima u njihovim patnjama i tjeskobama uz zagovor sv. Mihaela”, zaključio je svoju homiliju mons. Križić.

Župnik Josip Štefančić je na kraju zahvalio svim dionicima ovog misnog slavlja, kao i onim pojedincima koji su pomogli oko obnove crkve. Susret je zaključen druženjem uz kolače, piće i glazbu.